Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SAD i Kina su uklještene u hladnom ratu koji koji bi se uskoro mogao pretvoriti u vrući rat, smatra američki milijarder George Soros.


George Soros, veliki kritičar Trumpove administracije, rekao je tijekom privatne večere na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu kako je Trumpova odluka da Kinu nazove "strateškom" konkurencijom u 2017. godini previše "simplistička".

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Može li Donald Trump zadržati posao? Američki predsjednik objavljuje službenu kandidaturu za drugi mandat Angela Merkel (Foto: AFP) ''Postratni svjetski poredak je gotov'': Merkel pozvala EU da se ujedini i suprotstavi Kini, Rusiji i SAD-u

"Efektivna politika prema Kini ne može se svesti na slogan. Ona mora biti kudikamo sofisticiranija, detaljnija i praktičnija te mora uključivati američki ekonomski odgovor na Inicijativu pojas-cesta (Belt and Road Initiative)", rekao je Soros, a prenosi Sputnik.

"Nažalost, predsjednik Trump čini se slijedi drugačiji put, onaj davanja ustupaka Kini i proglašenja pobjede, dok istovremeno obnavlja svoje napade na američke saveznike. To bi moglo dovesti do narušavanja američkog cilja ograničavanja kineskih zloporaba i ispada. Realnost je ta da smo u hladnom ratu koji prijeti da preraste u vrući rat", naglasio je Soros.

Već nekoliko mjeseci SAD i Kina se nalaze u gospodarskom sukobu oko uvoznih tarifa. Delegacije obaju zemalja u Davusu su se trebale posebno sastati te raspravljati o daljnjim odnosima, no ameirčka strana otkazala je dolazak u Davos zbog krize i zastoja u radu vlade.

Ipak, iduća rudna pregovora nastavit će se krajem siječnja kad u Washington putuje kineski zamjenik premijera Liu He.