Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljan Trumpovom politikom

George Soros upozorava: "SAD i Kina su u hladnom ratu koji bi uskoro mogao postati vruć"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD i Kina su uklještene u hladnom ratu koji koji bi se uskoro mogao pretvoriti u vrući rat, smatra američki milijarder George Soros.

George Soros, veliki kritičar Trumpove administracije, rekao je tijekom privatne večere na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu kako je Trumpova odluka da Kinu nazove "strateškom" konkurencijom u 2017. godini previše "simplistička".

Pročitajte i ovo Antony Blinken i Wang Yi Jasna poruka Kina poslala upozorenje Zapadu: "Ako se odvoje, učinit će povijesnu pogrešku" Ilustracija Meta i vojska SAD spriječio napad kineskih hakera: Koristili su stotine kućnih rutera

"Efektivna politika prema Kini ne može se svesti na slogan. Ona mora biti kudikamo sofisticiranija, detaljnija i praktičnija te mora uključivati američki ekonomski odgovor na Inicijativu pojas-cesta (Belt and Road Initiative)", rekao je Soros, a prenosi Sputnik.

"Nažalost, predsjednik Trump čini se slijedi drugačiji put, onaj davanja ustupaka Kini i proglašenja pobjede, dok istovremeno obnavlja svoje napade na američke saveznike. To bi moglo dovesti do narušavanja američkog cilja ograničavanja kineskih zloporaba i ispada. Realnost je ta da smo u hladnom ratu koji prijeti da preraste u vrući rat", naglasio je Soros.

Već nekoliko mjeseci SAD i Kina se nalaze u gospodarskom sukobu oko uvoznih tarifa. Delegacije obaju zemalja u Davusu su se trebale posebno sastati te raspravljati o daljnjim odnosima, no ameirčka strana otkazala je dolazak u Davos zbog krize i zastoja u radu vlade.

Ipak, iduća rudna pregovora nastavit će se krajem siječnja kad u Washington putuje kineski zamjenik premijera Liu He.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene