George Soros (Foto: AFP)
George Soros (Foto: AFP)

SAD i Kina su uklještene u hladnom ratu koji koji bi se uskoro mogao pretvoriti u vrući rat, smatra američki milijarder George Soros.


George Soros, veliki kritičar Trumpove administracije, rekao je tijekom privatne večere na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu kako je Trumpova odluka da Kinu nazove "strateškom" konkurencijom u 2017. godini previše "simplistička".

Vezani članci Američka hrana (Foto: thechive.com) Od pohanog šećera do sladoleda sa slaninom, američka hrana ostavlja krvožilni sustav bez daha Xi Jinping (Foto: AFP) Kina žustro negira optužbe SAD-a: ''Pozivamo SAD da odmah obustavi klevetničke objede''

"Efektivna politika prema Kini ne može se svesti na slogan. Ona mora biti kudikamo sofisticiranija, detaljnija i praktičnija te mora uključivati američki ekonomski odgovor na Inicijativu pojas-cesta (Belt and Road Initiative)", rekao je Soros, a prenosi Sputnik.

"Nažalost, predsjednik Trump čini se slijedi drugačiji put, onaj davanja ustupaka Kini i proglašenja pobjede, dok istovremeno obnavlja svoje napade na američke saveznike. To bi moglo dovesti do narušavanja američkog cilja ograničavanja kineskih zloporaba i ispada. Realnost je ta da smo u hladnom ratu koji prijeti da preraste u vrući rat", naglasio je Soros.

Već nekoliko mjeseci SAD i Kina se nalaze u gospodarskom sukobu oko uvoznih tarifa. Delegacije obaju zemalja u Davusu su se trebale posebno sastati te raspravljati o daljnjim odnosima, no ameirčka strana otkazala je dolazak u Davos zbog krize i zastoja u radu vlade.

Ipak, iduća rudna pregovora nastavit će se krajem siječnja kad u Washington putuje kineski zamjenik premijera Liu He.