Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazi iz Den Haaga

Gdje će srebrenički krvnik Radovan Karadžić služiti doživotnu kaznu? Evo popisa država koje bi ga mogle primiti

Radovan Karadžić u sudnici (Foto: AFP)
Radovan Karadžić u sudnici (Foto: AFP) Foto: Afp
Iako je Radovana Karadžića krivim proglasio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), on svoju kaznu neće odlužiti u Den Haagu jer MKSJ nije zatvor. Zbog toga se nakon izricanja kazne postavlja pitanje o mjestu u kojemu će Karadžić odslužiti doživotnu kaznu.

Na stranicama Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove stoji da bi 70-godišnji Karadžić kaznu mogao odslužiti u državama članicama UN-a koje su potpisala ugovor i pristale primiti osuđenike MKSJ-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriv za genocid Ratni zločinac Radovan Karadžić ostatak kazne služit će u Britaniji: "Trebali bismo se ponositi što je Britanija podržala 30 godina potrage za pravdom za te gnusne zločine" Radovan Karadžić u sudnici (Foto: AFP) sudjelovao na tribini Halo, ovdje Haag: Radovan Karadžić pod istragom zbog - telefoniranja

Države koje su to učinile su: Norveška, Švedska, Finska, Danska, Estonija, Velika Britanija, Belgija, Njemačka, Poljska, Francuska, Austrija, Italija, Španjolska i Portugal.

Međutim, budući da u državi koja će ga preuzeti mora postojati mogućnost izricanja doživotne kazne zatvora, Karadžić kaznu neće moći odslužiti u Norveškoj, Estoniji, Poljskoj i Portugalu.

Ipak, Karadžićev odvjetnik Goran Petronijević potvrdio je da će Karadžić još neko vrijeme provesti u Den Haagu.

"Karadžić ostaje u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu do donošenja odluke i upućivanja u zemlju gdje će odslužiti kaznu. Koja će to biti država, sada nije poznato, ali će sporazum biti sklopljen u skladu s UN-ovim propisima", rekao je Petronijević za Klix.ba.

Glasnogovornica Mehanizma Helena Eggleston rekla je da ne postoji vremensko ograničenje u kojem Karadžić treba biti poslan na izdržavanje kazne i da će je služiti u jednoj od zemalja koja je potpisala sporazum s Mehanizmom.

Na stranicama suda stoji da će se odluka o državi u kojoj će Karadžić odslužiti kaznu donijeti tako da će tajnik stupiti u kontakt s "jednom ili više država kako bi utvrdio jesu li spremne da se u njima izvršava kazna".

Nakon toga predsjedniku Mehanizma podnosi izvještaj u kojem se navode države u kojima se potencijalno može izvršiti kazna. Potom predsjednik određuje gdje će kazna biti izvršena ta tajnik izvršava tu odluku.

Aktualno Pljesak i uzvici oduševljenja u Srebrenici: "Majci kojoj su iz naručja istrgnuli dijete nijedna kazna Karadžiću nije dovoljna" Obitelji žrtava u suzama nakon objave konačne presude Radovanu Karadžiću (Foto: DNEVNIK.hr) - 2 Obitelji žrtava u suzama nakon objave konačne presude Radovanu Karadžiću (Foto: DNEVNIK.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obitelji stradalih Srebreničana prate prijenos presude u Potočarima (Foto: Dnevnik.hr) Obitelji stradalih Srebreničana prate prijenos presude u Potočarima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Obitelji žrtava u suzama nakon objave konačne presude Radovanu Karadžiću (Foto: DNEVNIK.hr) - 3 Obitelji žrtava u suzama nakon objave konačne presude Radovanu Karadžiću (Foto: DNEVNIK.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Obitelji žrtava u suzama nakon objave konačne presude Radovanu Karadžiću (Foto: DNEVNIK.hr) - 4 Obitelji žrtava u suzama nakon objave konačne presude Radovanu Karadžiću (Foto: DNEVNIK.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Obitelji žrtava u suzama nakon objave konačne presude Radovanu Karadžiću (Foto: DNEVNIK.hr) - 1 Obitelji žrtava u suzama nakon objave konačne presude Radovanu Karadžiću (Foto: DNEVNIK.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrija Jarak izvještava iz Srebrenice (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Pljesak i uzvici oduševljenja u Srebrenici: "Majci kojoj su iz naručja istrgnuli dijete nijedna kazna Karadžiću nije dovoljna" 1/6 >>

Aktualno Gdje su danas najpoznatiji srpski osuđenici iz Haaga? Biljana Plavšić s Radovanom Karadžićem u Bosni 1996. (Foto: AFP) Biljana Plavšić s Radovanom Karadžićem u Bosni 1996. (Foto: AFP) Foto: Afp Milan Martić (Foto: AFP) Milan Martić (Foto: AFP) Foto: Afp Stanislav Galić (Foto: AFP) Stanislav Galić (Foto: AFP) Foto: Afp Milan Lukić (Foto: AFP) Milan Lukić (Foto: AFP) Foto: Afp Drago Nikolić (Foto: AFP) Drago Nikolić (Foto: AFP) Foto: Afp +4 Ljubiša Beara (Foto: AFP) Svijet Gdje su danas najpoznatiji srpski osuđenici iz Haaga? 1/10 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene