Radovan Karadžić u sudnici (Foto: AFP)
Radovan Karadžić u sudnici (Foto: AFP)

Iako je Radovana Karadžića krivim proglasio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), on svoju kaznu neće odlužiti u Den Haagu jer MKSJ nije zatvor. Zbog toga se nakon izricanja kazne postavlja pitanje o mjestu u kojemu će Karadžić odslužiti doživotnu kaznu.


Na stranicama Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove stoji da bi 70-godišnji Karadžić kaznu mogao odslužiti u državama članicama UN-a koje su potpisala ugovor i pristale primiti osuđenike MKSJ-a.

Vezani članci Radovan Karadžić (Foto: AFP) Radovan Karadžić poručio: ''Žrtva koju podnosim manja je od drugih'' Srušena bista Radovana Karadžića u Beogradu (Foto: AFP) Naslovnice srpskih medija dan nakon presude Karadžiću: "Sramota i zločin Haaškog suda, ovo je presuda cijeloj naciji!"

Države koje su to učinile su: Norveška, Švedska, Finska, Danska, Estonija, Velika Britanija, Belgija, Njemačka, Poljska, Francuska, Austrija, Italija, Španjolska i Portugal.

Međutim, budući da u državi koja će ga preuzeti mora postojati mogućnost izricanja doživotne kazne zatvora, Karadžić kaznu neće moći odslužiti u Norveškoj, Estoniji, Poljskoj i Portugalu.

Ipak, Karadžićev odvjetnik Goran Petronijević potvrdio je da će Karadžić još neko vrijeme provesti u Den Haagu.

"Karadžić ostaje u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu do donošenja odluke i upućivanja u zemlju gdje će odslužiti kaznu. Koja će to biti država, sada nije poznato, ali će sporazum biti sklopljen u skladu s UN-ovim propisima", rekao je Petronijević za Klix.ba.

Glasnogovornica Mehanizma Helena Eggleston rekla je da ne postoji vremensko ograničenje u kojem Karadžić treba biti poslan na izdržavanje kazne i da će je služiti u jednoj od zemalja koja je potpisala sporazum s Mehanizmom.

Na stranicama suda stoji da će se odluka o državi u kojoj će Karadžić odslužiti kaznu donijeti tako da će tajnik stupiti u kontakt s "jednom ili više država kako bi utvrdio jesu li spremne da se u njima izvršava kazna".

Nakon toga predsjedniku Mehanizma podnosi izvještaj u kojem se navode države u kojima se potencijalno može izvršiti kazna. Potom predsjednik određuje gdje će kazna biti izvršena ta tajnik izvršava tu odluku.

Pljesak i uzvici oduševljenja u Srebrenici: "Majci kojoj su iz naručja istrgnuli dijete nijedna kazna Karadžiću nije dovoljna"

Gdje su danas najpoznatiji srpski osuđenici iz Haaga?