Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na popisu 20 godina

Obitelj Radovana Karadžića tuži SAD, traži ukidanje sankcija: ''Nije pošteno da netko mora čekati toliko dugo"

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić Foto: Afp
Članovi obitelji bivšeg političkog vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je osuđen za ratne zločine u ratu u BiH 1990-ih, tužili su u utorak Ministarstvo financija SAD-a zbog toga što su ostali na američkom popisu sankcija.

Karadžićeva supruga Ljiljana, sin Aleksandar i kći Sonja izjavili su u tužbi saveznom sudu u Washingtonu da Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva financija, koji upravlja sankcijama SAD-a, neopravdano odugovlači s donošenjem odluke o tome hoće li im ukinuti sankcije.

Glasnogovornik Ministarstva financija nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar.

Pročitajte i ovo Donika Gervalla-Schwarz Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a Ministrica vanjskih poslova Kosova optužila Ivicu Dačića za ratne zločine: "Koristio je silovanje kao oružje rata"

Njih troje sankcionirala je američka vlada 2003. nakon što su bili osumnjičeni da su pomagali Karadžiću dok je bio suočen s optužnicom suda u Den Haagu za zločine povezane s genocidom nad Muslimanima u Bosni.

Obitelj tvrdi da nije pomogla Karadžiću u izbjegavanju uhićenja.

Osuđen na doživotni zatvor

Radovan Karadžić uhićen je 2008. i kasnije osuđen na doživotni zatvor zbog uloge u masakru u Srebrenici, kada su snage bosanskih Srba u srpnju 1995. ubile više od osam tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka.

Njegova obitelj rekla je da su 2020. počeli s podnošenjem zahtjeva Ministarstvu financija da ih se ukloni s popisa sankcioniranih osoba poznatog kao popis "Posebno označenih državljana".

Uključivanje na popis koštalo ih je mogućnosti zapošljavanja, onemogućilo im otvaranje bankovnih računa i nepravedno ih stigmatiziralo, stoji u tužbi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ispalio dvije granate Raspisana potraga za osumnjičenog ratnog zločinca: Granatirao Karlovac i ubio dijete

Unatoč trogodišnjim razgovorima između OFAC-a i obiteljskog odvjetnika, OFAC još nije donio odluku ni za jedan od tri zahtjeva, kažu oni.

''Nije pošteno da netko mora čekati toliko dugo na odluku'', izjavio je obiteljski odvjetnik Peter Robinson.

U tužbi se traži od suda da naredi OFAC-u da odluči o njihovim zahtjevima u roku od 30 dana i da se podmire odvjetnički troškovi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene