Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gates: Potrebna stanka u povlačenju vojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar obrane Robert Gates prvi je put podupro ideju da se napravi stanka u povlačenju američkih vojnika iz Iraka ovoga ljeta.

"Kratko razdoblje konsolidacije i procjene ima smisla", rekao je Gates nakon sastanka sa zapovjednikom američkih snaga u Iraku, generalom Davidom Petraeusom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Ukrajini Rusija mijenja zakon? Udaja za poginule vojnike donosi novac i povlastice Ilustracija Presretnut telefonski razgovor "Bolesne ljude koriste kao topovsko meso": Ruski vojnik opisuje strahote s prve linije fronte

Petraeus je posljednjih tjedana dao naslutiti da želi "razdoblje
procjene" ovoga ljeta kako bi se napravila analiza utjecaja smanjenja broja američkih vojnika sa 20 na 15 brigada na sigurnosno stanje u Iraku.

Dosad se iz Iraka povukla jedna od planiranih pet brigada, a
posljednja bi tu zemlju trebala napustiti potkraj srpnja.

Po Gatesovim riječima, Petraeus mu je iznio svoje mišljenje o povlačenju za koje se neki boje da bi moglo poništiti dobre rezultate ostvarene posljednjih mjeseci.

U Bagdadu u dva napada poginulo 19 ljudi

U eksploziji dvaju automobila bomba ispred prostorija mjesne organizacije u ponedjeljak u gusto naseljenoj četvrti Bagdada, 19 je osoba izgubilo život, u trenutku kada je američki ministar obrane Robert Gates odlazio iz grada.

U dvjema eksplozijama oko podneva ranjeno je 45 osoba, u širokoj ulici između četvrti Karrada i Jadriya, na jugu Bagdada.

Dva automobila bila su parkirana ispred prostorija Udruge iračkih plemena, u kojima su u tom času bili predstavnici zapadne pokrajine Al Anbar, prema čelniku ministarstva obrane koji nije htio otkriti identitet.

"Najnoviji podatci govore o 19 mrtvih i 45 ranjenih", rekao je. U ranijem izvješću spominjala se brojka od 11 mrtvih i 32 ranjena.

Gates koji je u iračku prijestolnicu stigao u nedjelju, u ponedjeljak je nešto ranije izrazio zadovoljstvo napretkom ostvarenim na polju sigurnosti u Bagdadu, ali je predložio "stanku" nakon prvog smanjenja američke sastavnice sa 160.000 vojnika planiranog u idućim mjesecima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene