Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Moamer Gadafi pisao je u kolovozu Silviju Berlusconiju i molio ga da zaustavi intervenciju kojom je NATO pomagao pobunjenicima da ga svrgnu, objavio je francuski tjednik Paris Match.


Ako je to pismo autentično, ono otkriva Gadafijev očaj jer se nekoliko dana prije bijega obratio čovjeku koji mu je bio blizak prijatelj i najčvršći saveznik, sve dok se i Italija nije priklonila Zapadu i poduprla libijske pobunjenike.

Vezani članci Slika nije dostupna Umjetnička duša: Pogledajte izložbu slika Saifa al-Islam Gadafija Slika nije dostupna NATO završava libijsku misiju 31. listopada

>> Gadafi spasio Berlusconija

U pismu koje počinje s 'Dragi Silvio', Gadafi kori Berlusconija s kojim je godinama bio blizak prijatelj, što nije intervenirao u njegovu korist i podsjeća ga na pakt prijateljstva između dviju zemalja. 'Iznenadio sam se odnosom prijatelja s kojim sam zapečatio povelju prijateljstva korisnu objema našim zemljama', piše u pismu. 'Nadao sam se da ćeš barem ti izraziti zabrinutost i pokušati posredovati prije nego što se prikloniš ratu'.

'Ne krivim te za ono za što nisi odgovoran. Znam da nisi bio za ovu štetnu akciju, koja ne služi na čast niti tebi ni talijanskom narodu. Ali mislim da još uvijek imaš mogućnosti vratiti stvari na početak i podržati interese naših dvaju naroda', napisao je Gadafi. 'Prekini bombardiranje koje ubija našu libijsku braću i našu djecu. Razgovaraj sa svojim novim prijateljima i saveznicima'.

Paris Match je objavio faksimil pisma s nekoliko Gadafijevih korekcija.

Berlusconi je u rujnu u govoru pristašama rekao kako se osjećao 'veoma loše' što je u travnju promijenio stranu i pridružio se NATO-ovoj operaciji kojom je s vlasti svrgnut njegov prijatelj. Rekao je da je čak razmišljao i o ostavci zbog toga, piše Reuters.

Još se ne zna je li pismo ikad stiglo do Berlusconija koji je 22. kolovoza pozvao Gadafija da prestane pružati otpor i prekine krvoproliće u Libiji. Berlusconijev ured danas nije komentirao tekst iz Paris Matcha.

Gadafi je prošli tjedan ubijen, a danas je pokopan na tajnoj lokaciji u Sahari. (Hina)