Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osmodnevni posjet Pape Franje Latinskoj Americi dolazi u krucijalnom trenutku za njega - politički, duhovno pa i osobno.


Po tom posjetu vidjet će se što je papa Franjo do sada napravio u Crkvi, do kuda ju je doveo, i što je još važnije, kamo je želi odvesti.

U Latinskoj Americi živi više od 425 milijuna katolika, što je 40 posto njihovog ukupnog broja u svijetu. No, oni su se posljednjih desetljeća udaljili od Crkve. Veliko siromaštvo, trgovina drogom i ljudima, obespravljenost - sve su to problemi s kojima se muče Latinoamerikanci i zbog kojih su izgubili vjeru.

Ekvador, Bolivija i Paragvaj, zemlje u koje dolazi, među najsiromašnijim su u Južnoj Americi - zaboravljene zemlje u kojima nitko ne zna što se tamo stvarno događa. Vrlo brzo vidjet će se je li zaživio 'Franjin efekt' i hoće li se vjernici u Južnoj Americi vratiti Crkvi.
Ovo su tri ključne stvari koje pokazuju kako je Papa Franjo 'prodrmao' Crkvu što se najbolje vidi na primjerima iz sadašnjeg posjeta Latinskoj Americi:

Politika

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo imenovao ženu u vrh Crkve. Sociolog Maštruko: "Namjera je očito da se oda priznanje ženama i njihovoj ulozi" Slika nije dostupna Nestali strahovi: Prošlo je 5 godina od dana kada je jedan papa šokirao svijet

Kada papa putuje u službeni posjet nekoj zemlji sastaje se s državnim vrhom, biskupima, svećenstvom prije nego što stane pred mase. No, ne i papa Franjo. U Boliviji, zajedno s predsjednikom Evom Moralesom, planira sudjelovati na svojevrsnom anti-Davos skupu na kojem se okupljaju predstavnici najsiromašnijih skupina iz svijeta - iz indijskih slamova, radnici iz južnoameričkih zadruga pa čak i sakupljači boca iz New Yorka. Papa još jednom pokazuje da ga zanima glas siromašnih i njihova borba za prava i socijalnu pravdu.

VATIKAN GOTOVO ZANIJEMIO Papa šokiran poklonom u Boliviji

Mjesta

U sedam godina Franjin prethodnik, Benedict XVI, putovao je 25puta i to u razvijene zemlje Zapada uglavnom. No, papa Franjo odlučio je biti i 'papa periferije svijeta'. Samo je jedan papa do sada i to Ivan Pavao II posjetio Ekvador, Boliviju i Paragvaj i to prije 30 godina. Kad je riječ o Europi, papa Franjo je bio u Albaniji i BiH. Čak i kada ide u SAD prvo stane na - Kubi.

Ljudi

Već tijekom prve godine moglo se vidjeti da je papa Franjo posebno prigrlio stare, mlade, kriminalce, bolesne i siromašne. U Latinskoj Americi posjećuje slamove, domove starih i nemoćnih i najveće zatvore.

I kad je riječ o njegovom savjetodavnom tijelu, Vijeću kardinala, papa Franjo je imenovao biskupe koji do tada nisu imali veliku moć. Iz Afrike i Južne Amerike ih je 40 posto. Kao da i na taj način poručuje - budućnost Crkve oblikovat će oni ljudi i mjesta na Zemlji koje je svijet dugo ignorirao, piše CNN.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook