Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Palestinski povijesni vođa Jaser Arafat nije bio otrovan, pokazali su najnoviji forenzički nalazi francuskih stručnjaka koji su ponovno odbacili navode o trovanju polonijem, objavio je u ponedjeljak kasno navečer sud u gradu Nanterreu.


Analiza vlakana iz Arafatova groba pokazala je da polonij-210 potječe iz okoliša, kazala je državna tužiteljica Catherine Denis.

Vezani članci Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović: "Lavrov je za posjet izabrao vrijeme kaotične tranzicije vlasti u Americi" Granična policija u zaštitnim odijelima Nema što ljudima ne padne na pamet! S krivotvorenim nalazima negativnih testova pokušali prijeći granicu

Povijesni borac za neovisnu Palestinu umro je 2004., u dobi od 75 godina u vojnoj bolnici blizu Pariza kamo je bio prebačen na liječenje zbog bolova u želucu.

Najnoviji nalazi potvrdili su prethodne nalaze francuskih i ruskih stručnjaka iz 2013., piše agencija dpa.

Arafatov grob bio je otvoren 2012., a uzorci uzeti iz njega bili su podijeljeni na tri ekipe, švicarsku, francusku i rusku.

Ekipa švicarskih stručnjaka pronašla je povišene razine polonija-210 na osobnim stvarima koje su Arafatovoj udovici bili uručeni nakon njegove smrti, no stručnjaci ipak nisu kazali da je bio otrovan.

Rusi kažu: Jaser Arafat ipak umro prirodnom smrću

Nezadovoljna Suha Arafat obratila se sudu u Nanterru 2012., a kada su 2013. stručnjaci potvrdili da trovanja nije bilo komentirala je da je francuska istraga 'ispolitizirana' te je zatražila novu.

Agencija AFP nije u ponedjeljak navečer mogla dobiti komentar odvjetnika Suhe Arafat na najnovije izvješće.

Polonijem-210 ubijen je 2006. u Londonu Aleksander Litvinenko, bivši pripadnik ruske obavještajne službe i politički protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook