Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci otkrili

Rusi kažu: Jaser Arafat ipak umro prirodnom smrću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski čelnik Jaser Arafat umro je prirodnom smrću i ponovni pregled njegovih posmrtnih ostataka nije potreban, izjavio je čelnik ruske Savezne medicinsko-biološke agencije (FMBA).

'Umro je prirodnom smrću, a ne od radioaktivnog djelovanja', rekao je Vladimir Ujba, čelnik ruske Savezne medicinsko-biološke agencije (FMBA), a prenose ruski mediji, te dodao kako su se s ruskim stručnjacima po tom pitanju suglasili švicarski i francuski stručnjaci.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

'Mi smo sve ekspertize završili i svi su se složili s nama. Švicarska je prvo dala ambicioznu izjavu, ali se zatim složila s nama i potvrdila naše zaključke', kazao je.

>> Francuski stručnjaci: Arafat NIJE otrovan polonijem!

Francuski i švicarski stručnjaci su utvrdili istu neuobičajenu razinu polonija na uzorcima uzetim s Arafatova tijela, ali su došli do suprotnih zaključaka. Francuzi drže da je nazočnost prirodnog radioaktivnog plina radona u okolišu uzrok tih jakih doza, dok su Švicarci prvotno odbacili tu mogućnost, a na kraju su se i oni složili da je Arafat umro prirodnom smrću. 'To je bila apsolutno potpuna analiza i ponavljanje istrage nije potrebno', istaknuo je.

Udovica povijesnog palestinskog čelnika Jasera Arafata izjavila je početkom mjeseca da je uvjerena da on nije umro prirodnom smrću nakon što je objavljeno francusko izvješće o analizama koje otklanjaju tezu trovanja i potkrijepljuju tezu o prirodnoj smrti. Također je rekla da namjerava osporiti rezultate francuskog izvješća.

>> Pojavile se indicije da je Jaser Arafat bio otrovan polonijem 210

Arafat je umro u francuskoj vojnoj bolnici u Parizu 2004. u 75. godini, a Palestinci su za njegovu smrt okrivili Izrael. Izraelci su oduvijek odbacivali bilo kakvu umiješanost u smrt palestinskoga čelnika. Arafatova udovica u srpnju 2012. uložila je žalbu sudu u Nanterreu, nedaleko od Pariza, nakon što je na osobnim stvarima njezina supruga otkriveno postojanje polonija.

Potom je, u studenome 2012. obavljena ekshumacija posmrtnih ostataka bivšega palestinskog čelnika, a šezdesetak uzoraka poslano je na analizu na kojoj su radile tri ekipe stručnjaka - švicarska, francuska i ruska. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene