Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 10
Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 10 Foto: Afp

Francuska vlada u četvrtak je poslala poziv "žutim prslucima" da ne prosvjeduju ovaj vikend, nakon smrtonosnog napada na Božićnom sajmu u Strasbourgu. Zabrane prosvjedovanja neće biti jer vlasti smatraju da to prosvjednike ne bi omelo, a izazvalo bi još više nereda.


"Nećemo zabraniti prosvjede u subotu", rekao je glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux. Umjesto toga, Griveaux je pozvao "žute prsluke" da ne prosvjeduju, uz riječi da je na njima odluka o tome, naglasivši pritom da je ljudima pametnije brinuti se o svojim kompanijama prije kraja godine.

Vezani članci Žuti prsluci ne odustaju (Foto: AFP) Žuti prsluci ustraju: Manje ih je, ali i dalje su na ulicama, raste broj poginulih Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 1 Francuska policija se priprema: "Moramo biti spremni za najgori scenarij"

Zabrana ne bi bila razumna odluka, dodao je Griveaux, jer neće spriječiti ljude da uništavaju i kradu.

Prosvjednici u žutim reflektirajućim prslucima održali su prosvjede i blokirali ceste diljem Francuske od sredine studenog, prvotno protestirajući protiv povećanja poreza na gorivo.

Nakon više od tri tjedna prosvjeda i dvije subote velikih nemira u Parizu, francuski predsjednik Emmanuel Macron priznao je da nije dovoljno brzo povećao platežnu moć radnika od njegove izborne pobjede prošle godine.

U televizijskom obraćanju iz Elizejske palače Macron je obećao poreznu olakšicu na sve bonuse koji dolaze na kraju godine te potpuno izuzeće od poreza i davanja na isplate prekovremenih sati.

Unatoč ovim ustupcima, mnogi "žuti prsluci", koje su intervjuirali francuski mediji, kažu kako i dalje nastavljaju s prosvjedima.

Pucnjava u utorak na strasburškom božićnom sajmu odnijela je tri života, a jedna je osoba u komi u stanju moždane smrti. (Hina)