Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pauza za "žute prsluke"

Francuska Vlada pozvala "žute prsluke" da ne prosvjeduju za vikend zbog napada na božićnom sajmu u Strasbourgu

Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 10
Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 10 Foto: Afp
Francuska vlada u četvrtak je poslala poziv "žutim prslucima" da ne prosvjeduju ovaj vikend, nakon smrtonosnog napada na Božićnom sajmu u Strasbourgu. Zabrane prosvjedovanja neće biti jer vlasti smatraju da to prosvjednike ne bi omelo, a izazvalo bi još više nereda.

"Nećemo zabraniti prosvjede u subotu", rekao je glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux. Umjesto toga, Griveaux je pozvao "žute prsluke" da ne prosvjeduju, uz riječi da je na njima odluka o tome, naglasivši pritom da je ljudima pametnije brinuti se o svojim kompanijama prije kraja godine.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP) - 2 Ponovno na ulicama Novi prosvjed "žutih prsluka" u Francuskoj izmakao kontroli, policija na nasilje uzvratila i suzavcem Prosvjedi u Parizu (Foto: Eric FEFERBERG / AFP) ANALITIČAR ZA DNEVNIK.HR Sprema li se Europi nova, "žuta" revolucija? "Mnogi su uvidjeli da je u njima snaga promjene"

Zabrana ne bi bila razumna odluka, dodao je Griveaux, jer neće spriječiti ljude da uništavaju i kradu.

Prosvjednici u žutim reflektirajućim prslucima održali su prosvjede i blokirali ceste diljem Francuske od sredine studenog, prvotno protestirajući protiv povećanja poreza na gorivo.

Nakon više od tri tjedna prosvjeda i dvije subote velikih nemira u Parizu, francuski predsjednik Emmanuel Macron priznao je da nije dovoljno brzo povećao platežnu moć radnika od njegove izborne pobjede prošle godine.

U televizijskom obraćanju iz Elizejske palače Macron je obećao poreznu olakšicu na sve bonuse koji dolaze na kraju godine te potpuno izuzeće od poreza i davanja na isplate prekovremenih sati.

Unatoč ovim ustupcima, mnogi "žuti prsluci", koje su intervjuirali francuski mediji, kažu kako i dalje nastavljaju s prosvjedima.

Pucnjava u utorak na strasburškom božićnom sajmu odnijela je tri života, a jedna je osoba u komi u stanju moždane smrti. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene