Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovno na ulicama

Novi prosvjed "žutih prsluka" u Francuskoj izmakao kontroli, policija na nasilje uzvratila i suzavcem

Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP) - 2
Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP) - 2 Afp
Aktualno Galerija Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP) - 2 Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP) - 3 Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp +0 Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP) - 1 Galerija 1/3 >>
U francuskom gradu Rouenu policija je na prosvjednike, takozvane "žute prsluke", ispalila suzavac.

"Žuti prsluci" su u subotu opet izašli na ulice u Francuskoj. Na ulicama gradova su, prema pisanju francuskih medija, deseci tisuća ljudi.

Pročitajte i ovo blokada luke Marseille - 5 Uspio progurati reformu Palež automobila i blokada važne luke uoči Macronova obraćanja: "U žarištu je ogromne mržnje i ogorčenosti" Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 1 Peti val prosvjeda Francuska policija se priprema: "Moramo biti spremni za najgori scenarij"

Vrlo napeto je u gradu Rouenu. Prosvjed je vrlo brzo izmaknuo kontroli, prosvjednici su se sukobili s policijom. Policija je na prosvjednike bacila suzavac, piše RT.



Lokalni mediji javljaju da prosvjednici bježe i pregrupiraju se. Velika grupa "žutih prsluka" je, nešto dalje od mjesta sukoba, hodala ulicama mašući francuskim zastavama uz uzvike protiv vlade.

Prosvjedni pokret koji je počeo prije mjesec i pol dana, znatno je oslabio zadnjih tjedana: 22. prosinca bilo je 38.600 prosvjednika, tjedan ranije 66.000, a prvog dana prosvjeda 17. prosinca, 282.000, pokazuju podatci koje je objavila vlada.

Slabljenje povezano uz blagdane

 

Neki predstavnici tog narodnog pokreta, nastalog izvan bilo kakvog političkog i sindikalnog okvira, misle da je slabljenje povezano s božićnim i novogodišnjim blagdanima i najavljuju oštar nastavak u siječnju, unatoč vladinim ustupcima.

"Svi moraju shvatiti da smo odlučili da nećemo stati", rekao je za AFP Thierry (51), autolimar koji je ogorčen neravnomjernom raspodjelom bogatstva u Francuskoj. U Marseilleu se okupilo oko devetsto prosvjednika koji su nosili svežnjeve žutih balona.

"Želimo kupovnu moć kakvu smo nekad imali i želimo sudjelovati u donošenju odluka", rekla je Priscillia Ludosky, čelnica pokreta. U drugim gradovima "žuti prsluci" nisu htjeli najavljivati današnje prosvjede kako bi iznenadili redarstvene snage.

U Parizu u subotu dopodne nije bilo nijedne prosvjedne skupine na Elizejskim poljanama, ali su policajci bili neupadljivo raspoređeni duž glasovite ulice. Prosvjedi su predviđeni u Bordeauxu, gdje su zadnjih tjedana zabilježeni sukobi, jednako u Toulouseu i u Lyonu.

Na Silvestrovo se očekuje nekoliko skupova na Elizejskim poljanama u Parizu. Od njihova početka u studenome, deset ljudi je izgubilo život u prosvjedima, a više od 1.500 je ozlijeđeno, među kojima pedesetak teško. (Hina,M.V.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene