U petak i subotu u Francuskoj održali su se izolirani prosvjedi "žutih prsluka", a na jugu zemlje je u petak poginuo vozač kada je svojim automobilom udario u kamion na cestovnoj blokadi koju su postavili prosvjednici. S tom nesrećom se broj poginulih u vezi s prosvjedima protiv vlade popeo na deset osoba, rekle su vlasti u subotu.

Galerija


U subotu se u Francuskoj očekuje nekoliko prosvjeda, uključujući i prosvjednu povorku u Versaillesu čiji je dvorac simbol francuske državne vlasti i jedna od najvećih europskih turističkih atrakcija.

Vezani članci Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 1 Francuska policija se priprema: "Moramo biti spremni za najgori scenarij" Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 10 Francuska Vlada pozvala "žute prsluke" da ne prosvjeduju za vikend zbog napada na božićnom sajmu u Strasbourgu

U Versaillesu se, međutim, okupio manji broj prosvjednika, a bitno manje prosvjednika nego prethodnih tjedna bilo je i na ulicama Pariza, izvijestili su mediji.

Nekoliko desetaka prosvjednika prošlo je ulicama pariške četvrti Montmartre uzvikujući "Parižani, pridružite nam se!". Neki su pozivali na ostavku predsjednika Emmanuela Macrona.

U Parizu je u 11 sati prosvjedovalo oko 800 ljudi i nije bilo većih incidenata, nasilja ili uhićenja, rekla je policija, no prosvjednici i dalje ustraju te ostaju na ulicama. Prošle je subote u isto vrijeme bilo 4000 prosvjednika.

Prosvjednici - nazvani po reflektirajućim prslucima koje francuski vozači moraju imati u svojim automobilima - prosvjeduju i blokiraju ceste i kružne tokove diljem Francuske od sredine studenoga.

Te su demonstracije počele kao prosvjed protiv rasta poreza na gorivo, ali su se pretvorile u velike prosvjede protiv politike predsjednika Emmanuela Macrona. (Hina)