Uz presijecanje vrpce i prisutnost više tisuća građana, u Dresdenu je otvoren most kojega u UNESCO-u smatraju arhitektonskim ruglom i zbog kojeg je cijela dolina Labe u tom gradu skinuta s liste svjetske kulturne baštine.


U Dresdenu je proteklog vikenda održana svečana ceremonija rezanja vrpce na novom mostu preko rijeke Labe, čija je izgradnja koštala 182 milijuna eura. Dug je 635 metara, a formalno je u promet pušten danas.

Vezani članci Katapult Katapultirao se u ponor i doživio neponovljiv trenutak pa ga podijelio sa svima Nikola Grmoja Grmoja o pravosuđu: ''Povjerenje u državne institucije i pravnu državu topi se kao polarna kapa na Arktiku''

Iako na prvi pogled most s četiri prometne trake svojim izgledom gotovo ničim nje odskače od drugih novoizgrađenih mostova, njegovu je izgradnju pratio neviđeni skandal, koji je današnjim puštanjem u promet definitivno zapečaćen.

>> Bećarac u EU: 'Neće nama Europa zabranit, peć rakiju i bikove 'ranit'

Kako piše BBC, projekt gradnje odobren je velikom većinom glasova građana Dresdena na lokalnom referendumu još 2005. godine, ali odmah je izazvao negodovanje u UNESCO-u, UN-ovoj organizaciji koja, između ostalog, vodi brigu o svjetskoj kulturnoj baštini.

U UNESCO-u su, uz podršku nekolicine lokalnih nevladinih udruga, tvrdili da će nova građevina predstavljati 'arhitektonsko ruglo' i 'nagrđivati pogled' na prekrasno uređene livade i baroknu arhitekturu u dolini Labe u Dresdenu.

No, lokalne su vlasti prigovore odbacile te su s gradnjom krenule prema planu. UNESCO je stoga, u znak prosvjeda, 2009. godine uklonio kompletnu dolinu Labe sa svojeg spiska svjetske kulturne baštine. To je prvi slučaj da je s liste uklonjena neka lokacija u Europi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook