Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odluka koja je odjeknula

Finski ministar za Dnevnik Nove TV komentirao Milanovićeve izjave o vetu: "Malo nam je čudno..."

Aktualno Galerija Pekka Haavisto Pekka Haavisto Foto: DNEVNIK.hr +0 Barbara Štrbac Galerija 1/2 >>
Finska je razbjesnila Rusiju najavom da želi ući u NATO. U četvrtak poslijepodne održan je brifing za novinare finskog ministra vanjskih poslova, a sve je pratila reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

"24. veljače bio je datum kada se počelo mijenjati raspoloženje građana Finske o ulasku u NATO, a politika je samo tu promjenu slijedila. Ne možemo reći da o tome već nisu razmišljali. Još prošle godine u parlamentu su donijeli strateški dokument koji je otvorio takvu mogućnost u slučaju da se sigurnosne okolnosti promijene, a znamo da su se one itekako promijenile. Upravo zbog toga im je važno da se ovo ratificira što prije", izvijestila je Barbara Štrbac iz Helsinkija.

Pročitajte i ovo Sauli Niinisto ESTONIJA POSLALA UPOZORENJE Finska donijela odluku koja se čekala sa zebnjom: "Moramo to učiniti bez odgode"

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Medvedev spominje nuklearno oružje Zastrašujuće prijetnje Moskve nakon odluke Finske o pristupu NATO savezu: "Prisiljeni smo na vojnu odmazdu"

S obzirom na sve prijetnje koje dolaze iz Rusije zabrinjava ovaj period dok Finsku ne štiti članak 5, odnosno dok ne postanu članica NATO-a. Zbog toga se nadaju da će proces ratifikacije u zemljama članicama ići što brže.

Finski ministar odgovarao je na pitanje Barbare Štrbac kako komentira izjave koje je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović davao u proteklih nekoliko dana.

Pekka Haavisto Barbara Štrbac Foto: DNEVNIK.hr

"Finska je bila jedna od onih zemalja koje su podržavale ulazak Sjeverne Makedonije, Albanije, Zapadnog Balkana u Europsku uniju i uvijek smo pozitivno gledali na tu integraciju. Naravno, sad kad mi trebamo pomoć i solidarnost za naš zahtjev, nadamo se da će to pokazati zemlje poput Hrvatske. Pomalo nam je čudno ako naše članstvo u NATO-u bude povezano s nečim na što ne možemo utjecati", izjavio je ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haaviasto za Dnevnik Nove TV.

"Finska u pogledu tih sigurnosnih pitanja, dok ne postane punopravnom članicom, računa na pomoć Ujedinjenog Kraljevstva, što im je jučer i obećao britanski premijer Boris Johnson. Razgovarali su i sa Francuskom, Španjolskom, Njemačkom i Turskom", kazala je Štrbac.

"Glavni tajnik NATO saveza kazao je da bi taj proces mogao trajati najmanje četiri, a najviše 12 mjeseci. Finci se nadaju, da će članicom postati već na jesen", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene