Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako bolje upravljati hranom?

'Fešta za tisuće': U Pragu podijeljeno tisuće besplatnih obroka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li koliko hrane bacite? Prema izvješću UN-ove agencije za hranu, trećina hrane u svijetu se baca. Stanovnik Europe na godinu baci i više od 100 kilograma. U Češkoj su se dosjetili i napravili festival koji ljude educira kako bolje upravljati hranom. Kada bismo samo malo pripazili, glad u svijetu brzo bi bila stvar prošlosti.

Fešta za tisuće - naziv je akcije kojom su središtem Praga podijeljene tisuće besplatnih obroka. Sve je to hrana koju drugi nisu stigli pojesti ili joj uskoro istječe rok trajanja. 'Ova akcija treba skrenuti pozornost na problem kako trošimo hranu. O tome se malo govori, a to je globalni problem. Procjenjuje se da se gotovo polovica hrane baca', kazao je Petr Hamzel.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu

A na godinu se baci više od milijardu i 300 tisuća tona hrane. Većinom u razvijenim zemljama. S tom količinom moglo bi se nahraniti 870 milijuna ljudi diljem svijeta. 'Trošenjem hrane ukazujemo na glavni problem današnjice. Ako se nastavimo ovako ponašati, život će biti neodrživ. Moramo pronaći način da se očuva život na zemlji', kazao je Michael Broza, voditelj informacijskog centra UN-a u Pragu.

>> Evo u kojim se državama najviše troši na hranu, alkohol i duhan!

I baš zato sve je više centara gdje se prikuplja hrana kako ne bi završila u smeću. 'Ovdje su proizvodi koje smo prikupili. Razvrstali smo ih i namjeravamo ih podijeliti ljudima kojima je hrana potrebna', kazao je Roman Komarek, distributor hrane.

Hrane se baci više nego što se proizvede, recimo u subsaharskoj Africi. Amerikanci i Europljani na godinu bace od 95 do 115 kilograma hrane. Baca se i kozmetika. A zašto baciti ako postoje oni kojima može biti od pomoći.

DNEVNIK.hr pratite putem
iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene