Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provedene inspekcije

Smrtonosne kapi za oči ubile već troje ljudi: "Liječnici su mi morali ukloniti rožnicu"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U posljednjih nekoliko mjeseci tri smrtna slučaja, osam slučajeva sljepoće i deseci infekcija povezani su s kapima za oči EzriCare.

U posljednjih nekoliko mjeseci tri smrtna slučaja, osam slučajeva sljepoće i deseci infekcija dogodili su se zbog kapi za oči EzriCare, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), što je dovelo do opsežnog povlačenja tih kapi ove godine.

Agencija za hranu i lijekove (FDA), koja regulira lijekove bez recepta, zaustavila je uvoz proizvoda. FDA je potvrdio da nije pregledao tvornicu u kojoj su se proizvodile kapi za oči u Indiji prije nego što su infekcije prijavljene, ali da je agencija nakon toga posjetila tvornicu kojom upravlja Global Pharma Healthcare.

Krajem prosinca CDC je povezao kapi EzriCare s epidemijom koja je zahvatila 68 pacijenata u 16 država, uključujući osam pacijenata koji su izgubili vid i četiri kojima je uklonjena očna jabučica, piše The New York Times.

Jedna od žena koja je koristila te kapi je i 68-godišnja Clara Elvira Oliva, na preporuku oftalmologa. Nitko je nije upozorio da ih ne koristi. Infekcija desnog oka postala je toliko strašna da su joj stručnjaci rekli da će joj trebati transplantacija rožnice. Nakon operacije rečeno joj je da liječnici nisu imali izbora nego je ukloniti.

Njezin vid na lijevom oku nastavlja se pogoršavati, što joj otežava vožnju, kuhanje i čitanje, nesigurna je na nogama i izbjegava izlaske. "Ponekad naletim na ljude jer ih ne vidim, ali oni misle da jednostavno ne obraćam pozornost", rekla je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otporne na antibiotike Trajni gubitak vida i smrt: Pozvali svoje građane da prestanu koristiti ove kapi za oči

Niz problema

FDA je proveo nenajavljenu inspekciju u tvornici u Indiji od 20. veljače do 2. ožujka i otkrio niz problema sa sterilnošću u tvornici.

Bakterija povezana s kapima za oči, Pseudomonas aeruginosa, otporna je na lijekove i već je glavna briga pružateljima zdravstvenih usluga, posebno među onima s kompromitiranim imunosnim sustavom, štićenicima domova za starije osobe i pacijentima s invazivnim medicinskim uređajima poput katetera i cijevi za disanje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene