Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otporne na antibiotike

Trajni gubitak vida i smrt: Pozvali svoje građane da prestanu koristiti ove kapi za oči

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
CDC je prošlog mjeseca upozorio građane da prestanu koristiti EzriCare kapi za oči. Istaknuo je da se radi o mjeri opreza jer je dobio izvješća da je to povezano s infekcijom koja je uzrokovala trajni gubitak vida i jedan smrtni slučaj.

Trajni gubitak vida i jedan smrtni slučaj povezani su s kapima za oči EzriCare, upozorio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Prošlog mjeseca poručili ljudima da ih prestanu koristiti. Objavili su da je 50 ljudi iz 11 američkih saveznih država bilo pozitivno na bakteriju Pseudomonas aeruginosa. Većina zaraženih, dodali su, prije testiranja je koristila kapi za oči te je najčešće bila u pitanju marka EzriCare Artificial Tears.

Bakterija Pseudomonas aeruginosa može uzrokovati infekciju krvi, pluća ili rana. Razvija obrambene mehanizme protiv antibiotika. Pronađeni soj P. aeruginosa otporan je na karbapeneme, jake antibiotike koji uništavaju bakterije koje uzrokuju bolesti poput upale pluća, urinarne infekcije i teške infekcije kože.

Pročitajte i ovo Ilustracija Širenje infekcije Smrtonosna bakterijska zaraza odnijela živote najmanje 30 djece: "Važno je izbjegavati kontakt s drugim ljudima..."

Otporan je na dva druga antibiotika - ceftazidim, koji liječnici koriste za urinarne infekcije, meningitis i infekcije krvotoka, te cefepim, koji se također može koristiti za urinarne infekcije, prenosi Business Insider.

CDC je 20. siječnja preporučio da pacijenti i medicinari odmah prestanu koristiti umjetne suze EzriCare, sve dok ne budu gotove epidemiološka istraga i laboratorijske analize.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene