Prođe li ovaj zakon, Belgija će postati prva zemlja u svijetu u kojoj će se djeca moći eutanazirati. Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da to podržava 75 posto Belgijaca.


Eutanazija je podijelila Belgiju! Jedna od rijetkih zemalja koja je već godinama dopušta, sada želi ukinuti dobnu granicu za eutanaziju. Prođe li prijedlog zakona, Belgija će postati prva zemlja u svijetu u kojoj će djeca odlučivati - o vlastitoj smrti.

Vezani članci Ilustracija Tko brine o nevidljivoj djeci? ''Bolest roditelja nije tabu tema, bolest nitko nije svjesno odabrao'' Provjereno: Rodni identitet - 5 ''Prve znakove sam primijetila s 13 godina, nisam ni slutila s čime se moje dijete bori. U glavi mi je bila samo jedna stvar''

Uoči sjednice parlamenta, deseci građana u središtu Bruxellesa pokazali su što misle o brisanju dobnih ograničenja i eutanaziji. 'Eutanazija je propast i smrt, ona ne ublažava bolove. Imam četvero djece i nitko ne voli da im djeca pate, ali smrt ne može biti nešto što želimo. Postoji puno načina za ublažavanje bolova', poručila je Marie Schwarz, majka četvero djece.

Dosad je eutanaziju mogla tražiti i biti joj podvrgnuta samo punoljetna osoba. Sada bi to moglo učiniti i smrtno bolesno dijete.

Belgija pred usvajanjem zakona o eutanaziji maloljetnika

'Govorimo o djeci koja su doista na kraju života i koja nemaju mjesece ili godine. Njihov život će ionako biti okončan. Nas mole da ih ne prisiljavamo na grozan odlazak, nego da im omogućimo da odu dok su još ljudska bića', rekao je Gerlant Van Berlaer, iz sveučilišne bolnice u Bruxellesu.

Odluku bi morali podržati roditelji

Odluku bi morali podržati roditelji, a troje liječnika i psiholog potvrditi da dijete razumije što to znači. Protivnici zakona kažu da šestogodišnjak ne može odlučivati o životu i smrti.

160 pedijatara političare poziva da ne žure sa zakonom, već da dobro promisle što on zapravo znači. 'Jako se bojim da ćemo ovime pokrenuti lavinu. Sada ćemo napraviti iznimku u ograničavanju eutanazije, a što slijedi poslije? Hoće li poslije iznimke postati djeca s invaliditetom, nedonoščad, djeca sa sindromom down? Kamo to vodi?', pita se Christiane Verleylen s odsjeka za pedijatriju Katoličkog sveučilišta Leuven.

Parlamentarna rasprava trebala bi završiti u srijedu navečer, a u četvrtak se očekuje glasovanje. Prođe li ovaj zakon, Belgija će postati prva zemlja u svijetu u kojoj će se djeca moći eutanazirati. Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da to podržava 75 posto Belgijaca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju