Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PORAZNE BROJKE

Bosna i Hercegovina je druga najsiromašnija zemlja u Europi, pogledajte gdje je Eurostat smjestio Hrvatsku

Ilustracija
Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Prema najnovijim podacima Eurostata, Bosna i Hercegovina je druga najsiromašnija zemlja u Europi.

Eurostatovi podaci o standardu građana govore da je Bosna i Hercegovina druga najsiromašnija zemlja u Europi.

Ta statistička agencija navodi da niži standard imaju jedino građani Albanije.

"Bosna i Hercegovina je po standardu ispod 50 posto europskog prosjeka, odnosno 41 posto i bolje je rangirana jedino od Albanije, koja ima standard 39 posto prosjeka u Europskoj uniji", navodi Eurostat.

Od zemalja u regiji najbolja je Crna Gora, koja ima 60 posto europskog prosjeka, slijedi Srbija s 52 posto, Sjeverna Makedonija je na 49 posto, a od članica Europske unije na začelju je Bugarska, koja je na 63 posto prosjeka EU-a.

"Na razini EU-a, Luksemburg je prošle godine imao najviši standard, 46 posto iznad europskog prosjeka. Slijede Danska i Njemačka sa standardom višim za petinu", navodi se u ovoj analizi.

Dodaje se da su prosjeku EU-u najbliži Italija, Litva i Cipar, dok Češka, Slovenija, Poljska, Španjolska, Portugal i Rumunjska u prosjeku zaostaju za 15-ak posto.

Hrvatska je u skupini zemalja s niskim standardom u EU-u izraženim u stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku, i to 27 posto niže od prosjeka, navode Nezavisne novine.

Pročitajte i ovo Provjereno: Izborni zakon u BiH - 5 KAMEN SPOTICANJA Ekipa Provjerenog istražila je u čemu je problem s izbornim zakonom u BiH: "Otvara se mogućnost dominacije jednog naroda nad drugim"

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Nakon sastanka Plenković pozvao Milanovićeve suradnike: "Ako ostanu s njim - njihov kredibilitet je vrijedan nuli"

"Jedno vrijeme tu je bila i Sjeverna Makedonija, ali očigledno je da njihova ekonomija napreduje. Ovi podaci koji se prate već dugo vremena pokazuju da su stabilni i točni i ovo je zabrinjavajuće stanje", kazao je ekonomist Miljenko Stanić.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene