Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CIJENE DIVLJAJU

Eurostat: Inflacija u eurozoni dosegnula najvišu razinu od uvođenja eura

Ilustracija
Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Prema podacima europskog ureda za statistiku, Eurostata, roba i usluge su u svibnju koštale prosječno 8,1 posto više nego prije godinu dana.

Kako navodi Eurostat, stopa inflacije četiri puta je veća nego što je bio cilj Europske središnje banke (ESB) koja teži inflaciji od dva posto kao optimalnoj.

U ožujku i travnju je poskupljenje u eurozoni iznosilo prosječno 7,4 posto, a rat u Ukrajini i oštre mjere protiv korone u Kini dodatno su pojačali poskupljenje brojnih proizvoda. 

Pročitajte i ovo Novac - 2 rješenje za inflaciju Dobre i loše strane rasta kamatnih stopa: "Banke mogu u kratkom roku obuzdati inflaciju tako da zaoštre svoju kreditnu politiku..."

Pročitajte i ovo Maruška Vizek Za Dnevnik Nove TV Inflacija se otela kontroli: Stručnjakinja komentirala bi li bilo dobro da Vlada zamrzne rast cijena

U svibnju je na poskupljenje životnih troškova najviše utjecao ekstreman rast cijena energenata koji su u usporedbi s istim mjesecom prošle godine poskupjeli za 39,2 posto. Hrana i piće su poskupjeli prosječno za 7,5 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Cijene neobrađene hrane su porasle za 9,1 posto, usluge su poskupjele za 3,5 posto, navodi Deutsche Welle.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene