Vladimir Putin i Federica Mogherini (Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA-NOVOSTI / AFP)
Vladimir Putin i Federica Mogherini (Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA-NOVOSTI / AFP) Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA-NOVOSTI / AFP

Europski čelnici dogovorili su da će produljiti ekonomske sankcije nametnute Rusiji zbog uloge Moskve u istočnoj Ukrajini i na Krimu, rekao je glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska u četvrtak.


"Sankcije Rusiji jednoglasno su produljene za idućih šest mjesec zbog izostanka implementacije odredbi sporazuma iz Minska", napisao je na Twitteru glasnogovornik Preben Aaman, referirajući se na mirovni sporazum iz 2015.

Vezani članci Slika nije dostupna NEVIĐENA NAREDBA OBAME: Protjerao 35 ruskih diplomata iz SAD-a Slika nije dostupna Trump ne želi nove sankcije za Rusiju: "Sankcije? SAD treba nastaviti sa svojim životom..."

Sankcije su prvotno usvojene u srpnju 2014., zbog ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i potpore separatistima na istoku Ukrajine.

EU je postavio, kao preduvjet za smanjenje sankcija, napredak u ispunjavanju odredbi sporazuma iz Minska koji poziva na bezuvjetno primirje te poziva obje strane da povuku teško oružje s bojišta u istočnoj Ukrajini.

Sankcije su usmjerene protiv ruskog energetskog i financijskog sektora te vojne industrije. Njima se otežava pristup ruskih banaka europskim tržištima te se ograničava uvoz određenih proizvoda iz EU-a.

Europski su vođe također u četvrtak dogovorili produljenje sankcija protiv Krima i Sevastopolja za još jednu godinu. (Hina)

SAD i Iran na rubu rata, Trump u posljednji trenutak stopirao napad: "Napravili su veliku pogrešku, imamo dokumentirano"