Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajednički stav

EU, velika Britanija, Francuska i Njemačka: Zaštitit ćemo tvrtke koje posluju s Iranom unatoč američkim sankcijama

Donald Trump uvođenjem sankcija u Iranu izazvao nezadovoljstvo drugih zemalja (Foto: AFP)
Donald Trump uvođenjem sankcija u Iranu izazvao nezadovoljstvo drugih zemalja (Foto: AFP) Foto: AFP
U zajedničkoj izjavi Europske unije, Francuske, Njemačke i Velike Britanije, rečeno je kako te države žele zaštititi europske tvrtke koje posluju s Iranom i žale zbog odluke Washingtona o ponovnom uvođenju sankcija, a koje će na stnagu stupiti već u ponedjeljak 5.studenog.

Ponovno uvođenje sankcija je dio širih napora Donalda Trumpa, kojima želi natjerati Iran da obuzda nuklearni program i program projektila te podršku svojim štićenicima u Jemenu, Siriji, Libanonu i drugim djelovima Bliskog istoka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu Fateh-110 Balistički projekti Razlog za zabrinutost: Dvije zemlje pod sankcijama EU-a i SAD-a produbljuju vojnu suradnju

"Naš je cilj zaštititi europske ekonomske aktere koji imaju legitimnu trgovinsku razmjenu s Iranom u skladu s europskim zakonodavstvom i rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 2231", rekli su visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini i ministri vanjskih poslova te ministri financija Njemačke, Velike Britanije i Francuske.

Sjedinjene Države su u petak potvrdile da će u ponedjeljak ponovo uvesti najstrože sankcije Teheranu koje će obuhvatiti naftu i banke.

Riječ je o sankcijama kojima će se svim zemljama i tvrtkama koje i dalje budu kupovale iransku naftu i poslovale s bankama Islamske Republike onemogućiti pristup američkom tržištu.

"Cilj je da režim ostane bez prihoda kojima se koristi kako bi sijao smrt i uništenje diljem svijeta", rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

No osam zemalja moći će kupovati iransku naftu još najmanje šest mjeseci, "ali samo zato što ulažu velik napor kako bi svoj uvoz sirove nafte dovele na nulu", rekao je. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene