Prosvjedi u Bjelorusiji
Prosvjedi u Bjelorusiji Foto: Afp

Predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell pozvao je u ponedjeljak bjeloruske vlasti da "odmah oslobode" predstavnike političke oporbe i posjetio da će odrediti sankcije "odgovornima" za represiju u zemlji.


Borrell je u priopćenju napisao da "EU od bjeloruskih vlasti očekuje da osiguraju trenutačno puštanje osoba zatočenih iz političkih razloga prije i nakon flasificiranih predsjedničkih izbora 9. kolovoza".

Vezani članci Ursula von der Leyen Emotivna predsjednica Europske komisije: ''Cijepljenje će nam pomoći da vratimo svoje normalne živote'' Ilustracija Čudo na Badnjak za sve građane Velike Britanije: Brexit saga napokon završena, postignut konačan dogovor s EU-om

"Jasno je da bjeloruske vlasti i dalje zastrašuju i dozvoljavaju zastrašivanje građana i da očito krše vlastite nacionalne zakone kao i međunarodne obveze", naglasio je Borrell.

Naveo je primjer Marije Kalesnikove, jedine istaknute osobe iz oporbe koja nije otišla u egzil u inozemstvo, i za koju njezino okruženje drži da su je u ponedjeljak ujutro otele nepoznate osobe.

"Očekujemo od vlasti da prekinu političke progone", dodao je Borrell te je rekao da će EU "odrediti sankcije odgovornima za nasilje, represiju i falsificiranje izbornih rezultata".

Kalesnikava, koju su navodno oteli maskirani ljudi, saveznica je oporbene čelnice Svetlane Tihanovskaje koja je izbjegla u susjednu Litvu. Ona je članica koordinacijskog vijeća Tihanovskaje koje traži pregovore o mirnoj predaji vlasti u Bjelorusiji.

Na prosvjedu u nedjelju okupilo se četvrtog vikenda zaredom rekordnih više od 100.000 prosvjednika u Minsku, bez obzira na veliki broj raspoređenih policijskih i vojnih snaga. Privedeno je ukupno 633 osoba, prema podacima vlasti.

Aleksandar Lukašenko (66), koji je 26 godina na vlasti u Bjelorusiji i dalje isključuje bilo kakav dijalog i traži podršku Moskve.

Represija je bila posebno brutalna prvih dana nakon izbora 9. kolovoza. Najmanje tri osobe su ubijene, više desetaka je ranjeno i više od 7000 privedeno tijekom prvih prosvjeda.