Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanska premijerka Theresa May sazvala je za četvrtak sastanak kabineta na kojemu će s ministrima razgovarati o Siriji, a prema pisanju medija, rezultat toga najvjerojatnije će biti pridruživanje Londona vojnoj reakciji na kemijski napad u Siriji.


Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je upozorio Rusiju na moguću vojnu akciju u Siriji te je kritizirao Moskvu zbog podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Vezani članci Sirijska djevojčica koja se smijala bombama Video zbog kojeg ćete pustiti suzu: Djevojčica koju je otac učio da se smije dok oko njih padaju bombe sada je na sigurnom Migranti na grčkoj granici Migrant iz Sirije poginuo dok je iz Turske pokušavao ući u Grčku, utopilo se dijete

Glasnogovornik britanske premijerke rekao je u srijedu da će tema sastanka, koji nije bio na prethodnom rasporedu vlade, biti Sirija.

BBC je u srijedu izvijestio da je Britanska premijerka Theresa May spremna odobriti sudjelovanje Britanije u akciji pod vodstvom SAD-a ne zatraživši prethodno pristanak parlamenta.

Prema pisanju Daily Telegrapha, May je zapovijedila britanskim podmornicama da se razmjeste na položaje na kojima bi Sirija bila u dometu raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku koji bi mogao početi već u četvrtak u noći.

Sky News je javio kako se očekuje da će May od svojih ministara u četvrtak zatražiti da odobre uključivanje Britanije u vojnu akciju protiv sirijske infrastrukture kemijskoga naoružanja.

Zakon ne obvezuje May da zatraži dopuštenje parlamenta za ofenzivnu vojnu akciju, ali za prijašnje intervencije u Libiji i Iraku zatraženo je glasovanje.

Prethodnik premijerke May David Cameron pokušao je, i nije uspio, dobiti potporu zakonodavaca da se uključi u vojni napad na Siriju 2013. zbog navodne uporabe kemijskoga oružja.

Vođa oporbene Laburističke stranke Jeremy Corbyn u srijedu je rekao da bi parlament morao imati pravo odlučivanja o bilo kojoj vojnoj akciji koju May želi poduzeti.

May je u srijedu rekla da sve upućuje na to da su sirijske vlasti odgovorne za kemijski napad u gradu Dumi te da se na takav šokantni napad mora reagirati.

Deseci ljudi u Dumi poginuli su, a stotine su ranjene u napadu, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija.

"Napad kemijskim oružjem koji se dogodio u subotu u Dumi u Siriji bio je šokantan i barbarski čin", rekla je May novinarima u Birminghamu. "Na uporabu kemijskog oružja mora se reagirati". (Hina)