Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanska premijerka Theresa May sazvala je za četvrtak sastanak kabineta na kojemu će s ministrima razgovarati o Siriji, a prema pisanju medija, rezultat toga najvjerojatnije će biti pridruživanje Londona vojnoj reakciji na kemijski napad u Siriji.


Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je upozorio Rusiju na moguću vojnu akciju u Siriji te je kritizirao Moskvu zbog podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Vezani članci Eksplozija u Siriji (Foto: Arhiva/AFP) Eksplozije odjekivale Damaskom: Rusija upozorava da će izraelski napadi dovesti do eskalacije napetosti Abu Bakr al Bagdadi (Foto: AFP) Potvrđena smrt najbližeg Bagdadijevog suradnika: Ubijen glasnogovornik Islamske države

Glasnogovornik britanske premijerke rekao je u srijedu da će tema sastanka, koji nije bio na prethodnom rasporedu vlade, biti Sirija.

BBC je u srijedu izvijestio da je Britanska premijerka Theresa May spremna odobriti sudjelovanje Britanije u akciji pod vodstvom SAD-a ne zatraživši prethodno pristanak parlamenta.

Prema pisanju Daily Telegrapha, May je zapovijedila britanskim podmornicama da se razmjeste na položaje na kojima bi Sirija bila u dometu raketa, kako bi bile spremne za napad na sirijsku vojsku koji bi mogao početi već u četvrtak u noći.

Sky News je javio kako se očekuje da će May od svojih ministara u četvrtak zatražiti da odobre uključivanje Britanije u vojnu akciju protiv sirijske infrastrukture kemijskoga naoružanja.

Zakon ne obvezuje May da zatraži dopuštenje parlamenta za ofenzivnu vojnu akciju, ali za prijašnje intervencije u Libiji i Iraku zatraženo je glasovanje.

Prethodnik premijerke May David Cameron pokušao je, i nije uspio, dobiti potporu zakonodavaca da se uključi u vojni napad na Siriju 2013. zbog navodne uporabe kemijskoga oružja.

Vođa oporbene Laburističke stranke Jeremy Corbyn u srijedu je rekao da bi parlament morao imati pravo odlučivanja o bilo kojoj vojnoj akciji koju May želi poduzeti.

May je u srijedu rekla da sve upućuje na to da su sirijske vlasti odgovorne za kemijski napad u gradu Dumi te da se na takav šokantni napad mora reagirati.

Deseci ljudi u Dumi poginuli su, a stotine su ranjene u napadu, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija.

"Napad kemijskim oružjem koji se dogodio u subotu u Dumi u Siriji bio je šokantan i barbarski čin", rekla je May novinarima u Birminghamu. "Na uporabu kemijskog oružja mora se reagirati". (Hina)