Japanski ministar gospodarstva Hiroshige Seko, povjerencia EU za trgovinu Cecilia Malmstrom i američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer (Foto: AFP)
Japanski ministar gospodarstva Hiroshige Seko, povjerencia EU za trgovinu Cecilia Malmstrom i američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer (Foto: AFP)

Nema naznaka brzog rješenja trgovinskog spora između Europske unije i Sjedinjenih Država, rekla je u srijedu povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstroem u Washingtonu gdje pregovara s američkim dužnosnicima.


Dvije strane "nisu blizu" sporazumu, rekla je Malmstroem.

Vezani članci Američki vojnici (Foto: AFP) Troškovnik i cijena rata protiv terorizma: SAD od 2001. potrošile oko 6 bilijuna dolara, ubijeno 500.000 ljudi Američka hrana (Foto: thechive.com) Od pohanog šećera do sladoleda sa slaninom, američka hrana ostavlja krvožilni sustav bez daha

Novinarima je kazala da je EU pokazao spremnost uključiti carine na svu industrijsku robu, uključivo automobile, ako tako želi SAD.

"Ali jasno smo rekli da EU neće razgovarati o poljoprivredi", rekla je Malstrom koja se u utorak sastala s američkim predstavnikom za trgovinu Robertom Lighthizerom.

EU ne očekuje nove kaznene carine sve dok dvije strane pregovaraju, rekla je Malmstroem.

Ona je u srijedu razgovarala s predstavnicima SAD-a i Japana, a u četvrtak se treba sastati s američkim ministrom financija Stevenom Mnuchinom.

Trgovinski sporazum između SAD-a u EU izbio je lani kada je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio carinama od 25 posto na europske automobile ako EU ne snizi trgovinska ograničenja za američke proizvode.

U srpnju su se Trump i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker načelno dogovorili da će riješiti spor, no od tada nije ostvaren znatniji napredak.

Juncker je predložio da EU počne uvoziti više soje iz Sjedinjenih Država, što bi po njemu bio dio rješenja. Malmstroem je istaknula da je uvoz soje iz SAD-a narastao za 122 posto i očekuje se nastavak rasta. Dio uvezene soje bio bi iskorišten za biogoriva. Kina je prošle godine otkazala uvoz američke soje pa joj je cijena pala. (I.D. / Hina)