Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori se nastavljaju

EU uvezao 112% više soje iz SAD-a, ali trgovinski sporazum nije ni blizu

Japanski ministar gospodarstva Hiroshige Seko, povjerencia EU za trgovinu Cecilia Malmstrom i američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer (Foto: AFP)
Japanski ministar gospodarstva Hiroshige Seko, povjerencia EU za trgovinu Cecilia Malmstrom i američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer (Foto: AFP) Foto: Afp
Nema naznaka brzog rješenja trgovinskog spora između Europske unije i Sjedinjenih Država, rekla je u srijedu povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstroem u Washingtonu gdje pregovara s američkim dužnosnicima.

Dvije strane "nisu blizu" sporazumu, rekla je Malmstroem.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Iran je dronovima prvi put u povijesti sa svojeg teritorija napao Izrael Tenzije na vrhuncu Objavljeni detalji o američkoj akciji: Izrael pripremio odgovor na napad Irana - ''Bliski istok je na rubu''

Novinarima je kazala da je EU pokazao spremnost uključiti carine na svu industrijsku robu, uključivo automobile, ako tako želi SAD.

"Ali jasno smo rekli da EU neće razgovarati o poljoprivredi", rekla je Malstrom koja se u utorak sastala s američkim predstavnikom za trgovinu Robertom Lighthizerom.

EU ne očekuje nove kaznene carine sve dok dvije strane pregovaraju, rekla je Malmstroem.

Ona je u srijedu razgovarala s predstavnicima SAD-a i Japana, a u četvrtak se treba sastati s američkim ministrom financija Stevenom Mnuchinom.

Trgovinski sporazum između SAD-a u EU izbio je lani kada je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio carinama od 25 posto na europske automobile ako EU ne snizi trgovinska ograničenja za američke proizvode.

U srpnju su se Trump i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker načelno dogovorili da će riješiti spor, no od tada nije ostvaren znatniji napredak.

Juncker je predložio da EU počne uvoziti više soje iz Sjedinjenih Država, što bi po njemu bio dio rješenja. Malmstroem je istaknula da je uvoz soje iz SAD-a narastao za 122 posto i očekuje se nastavak rasta. Dio uvezene soje bio bi iskorišten za biogoriva. Kina je prošle godine otkazala uvoz američke soje pa joj je cijena pala. (I.D. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene