Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'EU bi mogao na Kosovo poslati snage'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija, ukoliko bude potrebno, mora biti spremna razmjestiti policijske snage na Kosovu bez rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, izjavio je u srijedu visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana.

Solana je odboru Europskog parlamenta kazao da još nije potpuno jasno da li će doći do dogovora oko rezulucije Vijeća sigurnosti o konačnom statusu Kosova kada pregovori između Srba i Albanaca u prosincu završe. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Slika nije dostupna Solana i Scheffer: EU i NATO djelovat će na čitavom terotoriju Kosova

Nakon što se odredi budućnost Kosova, EU se sprema preuzeti odgovornost od Misije UN-a na Kosovu (UNMIK) za nadgledanje policijskog i pravosudnog sustava u okviru zajedničke Europske politike sigurnosti i obrane (ESDP).

"Moramo biti spremni uputiti misiju ESDP koju je odobrilo vijeće vlada zemalja EU-a, uz potporu parlamenta, ali s glavnim tajnikom UN-a još moramo raspraviti na kojoj pravnoj osnovi bi mogli uspostaviti tu misiju", kazao je Solana.

"U svakom slučaju, misija će biti spremna u trenutku kada UN ili glavni tajnik odluči da je sada trenutak da se umjesto UNMIK-a na terenu rasporede snage EU-a", dodao je Solana.
U srpnju je Rusija blokirala rezoluciju UN-a o nezavisnosti Kosova koju bi nadzirao EU.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene