Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godinu dana rata

EU bez dogovora o novom krugu sankcija protiv Rusije: Poznato tko blokira pregovore

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Članice Europske unije u četvrtak se nisu uspjele dogovoriti o novom paketu sankcija protiv Rusije, potencijalno propustivši planirani rok da se uvedu godinu dana od invazije Moskve na Ukrajinu u petak, rekao je diplomatski izvor Reutersu.

Svih 27 članica EU-a mora se jednoglasno složiti s uvođenjem sankcija. Izvori tvrde da Poljska blokira paket zbog predloženih izuzeća od zabrane uvoza ruske sintetičke gume u EU.

Prema tim izvorima poljski diplomati rekli su da su izuzeća toliko velika da bi sankcije postale neučinkovite. Drugi izvori prenose da su ta izuzeća predložena zbog Italije, a uz potporu Njemačke.

Predstavnici članica ponovno se sastaju u petak ujutro kako bi pokušali postići dogovor.

Pročitajte i ovo Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i ruski predsjednik Vladimir Putin Godina dana agresije Velika analiza rata u Ukrajini: Tko pobjeđuje i što će se sljedeće dogoditi?

Deseti paket sankcija od početka ruske invazije trebao bi otežati financiranje rata Rusiji i uskratiti joj dijelove potrebne za izradu oružja.

Novi paket uključuje restrikcije vrijedne oko 10 milijardi eura i usmjerene na nekoliko ruskih banaka i propagandiste. Na crnu listu stavljeni su i pojedinci povezani s iranskom proizvodnjom dronova kojima se Rusija koristi protiv Ukrajine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napad na Ukrajinu VIDEO Zalili bojom pločnik ispred ruske ambasade: Prosvjednici obilježili godinu dana rata

Prema nekim izvorima i dalje se očekuje da će Varšava dati suglasnost u petak jer je novi paket sankcija, koji bi bio simbolički objavljen na godišnjicu početka rata, važniji od prepirki oko njegova sadržaja.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene