Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njemačka pokrenula istragu

Traži pristaše Gűlena: Erdogan špijunirao Turske građane po svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su njemačke vlasti nedavno odbacile službeni zahtjev od strane turske vlade da provjere Erdoganove protivnike u državi, Njemačka je pokrenula istragu slučaja u kojem su turske vjerske organizacije uključene u špijuniranje u korist Erdogana.

Špijuniranje diljem Europe i svijeta, Erdogan je pokrenuo kako bi pronašao pristaše Muslimanskog svećenika Fethullaha Gulena koji je prošle godine vodio puč protiv njega. Ovo je najnovija prepreka u odnosima prije nego što sljedećeg mjeseca predsjednik Erdogan ne održi referendum u korist proširenja svoje moći.

Tužitelji su ispitivanjem Halifa Keskina, koji vodi odjel za odnose s inozemstvom za „Diyanet”, službenu vjersku vlast Turske, saznali da je turska vlast naredila Imamima u Njemačkoj, ali i drugim državama, da prikupljaju podatke o pristašama prognanog svećenika koji trenutno živi u Pennsylvaniji u SAD-u.

Pročitajte i ovo 19-godišnjak s nožem, ilustracija Strava u Njemačkoj Mladić nasmrt izbo roditelje i brata: Krvavi pohod preživjela je samo sestra Ilustracija Pokrenuta istraga Masovna tučnjava u školi! Ozlijeđeno 49 učenika, dvoje učitelja, ravnateljica: Poznato kako je sve počelo

Napetosti između Turske i niza europskih zemalja porasle su u posljednjih nekoliko tjedana nakon što je turska vlada pokušala proširiti domet svog utjecaja među Turcima koji žive u Europi, a koji će se također moći izjasniti na referendumu.

Najviše napetosti sigurno dolazi od pristaša Muslimanskog svećenika Fethullaha Gulena, koji je optužen da je prošlog ljeta organizirao puč. Od tada je Erdoganova vlada napravila čistke nekoliko desetaka tisuća ljudi s radnih mjesta u školama, sveučilištima, medijima i državnim institucijama, sve za koje se sumnjalo da su Gulenove pristaše.

U utorak je Süddeutsche Zeitung izvijestio da je Turska Njemačkoj vladi predala popis više od 300 osoba i oko 200 udruga, škola i drugih skupina od tri milijuna Turaka koji žive u Njemačkoj, a koji su navodno pristaše prognanog Gulena.

Njemački ministar unutarnjih poslova je o slučaju izjavio kako se nikakve špijunske aktivnosti na teritoriju Njemačke neće tolerirati, te da su kao takve kažnjive zakonom bez obzira od koje države i koje agencije.

„Mi smo već nekoliko puta rekli Turskoj da se takve stvari ne rade”, dodao je ministar de Maizière. „Neovisno o tome što netko misli o pokretu koji je pokrenuo Gulen, to je njemački zakon koji ovdje vrijedi, a građane koje žive ovdje neće špijunirati strane agencije”, dodao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene