Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksplozije u Ankari i Istanbulu, napadnut parlament

VOJNI UDAR U TURSKOJ Zemljom vlada ratno stanje, a turski premijer tvrdi: 'Situacija je pod kontrolom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna televizija objavila je izjavu vojske koja tvrdi da je s vlasti svrgnula predsjednika Erdogana. Kasnije tijekom noći premijer je kazao kako je sve pod kontrolom i da je udar pokušala izvršiti skupina pobunjenika u redovima vojske.

2:28 - Još su se dvije eksplozije čule u parlamentu u Ankari.

Pročitajte i ovo Pad balkona na kojem su Mehmet Palaz i drugi članovi stranke Više ozlijeđenih VIDEO Nesreća u Turskoj: Poginuo član oporbene stranke, tijekom izbornog slavlja srušio se balkon Kaos na izborima Puno ozlijeđenih VIDEO Totalni kaos na izborima u Turskoj: Obračuni na biralištima, ubijene tri osobe

2:27 - U Istanbul je sletio Erdoganov avion, potvrdile su vlasti.

2:20 - Dvije su osobe ubijene u Istanbulu, potvrdile su vlasti.
U Istanbul slijeće Erdoganov avion.

2:01 - Turski premijer rekao je kako je nad Ankarom proglašena zona zabrane leta te da je situacija pod kontrolom. Dodaje kako je je udar bio čin pobunjenika pokreta Gulen. Premijer naglašava kako načelnik glavnog stožera upravlja situacijom.

Turska državna televizija ponovno emitira.

1:55 - Meksičke vlasti svojim su građanima proučili da ne putuju u Tursku.

 

1:46 - Turski parlament napadnut je iz vojnog helikoptera.

1:43 - Snažna eksplozija čula se u Istanbulu.

1:40 - Bombom je pogođen turski parlament u Ankari, javlja agencija Anadolija.

1:38 - Skupina bliska Gulenu, kojeg se ranije noćas navodilo kao struju u turskoj vojsci koji stoji iza udara, odbacila je te navode.

1:30 - 'Demokratski red u Turskoj mora se poštovati i mora se učiniti sve kako bi se zaštitili životi', rekao je glasnogovornik Angele Merkel.

Turska je druga najveća vojna snaga u NATO-u. Katar je osudio vojni udar u Turskoj.

Bugarska je pojačala sigurnost na granici s Turskom.

1:24 - Američki državni tajnik John Kerry izrazio je zabrinutost za zbivanja u Turskoj te je u razgovoru s turskim ministrom vanjskih poslova kazao kako 'apsolutno podržava demokratski izabranu civilnu vlast i demokratske institucije'

1:18 - Iza 1 sat oglasilo se Mirovno vijeće. 'Poduzete su i primijenjene sve mjere. Nećemo dopustiti da bilo tko od građana strada i nećemo dopustiti da se omete red u državi. Mirovno vijeće jamči bez diskriminacije sve slobode i prava vlasništva, univerzalna prava i slobode. Ono će osigurati pripremu Ustava što je prije moguće, koji će ojačati sve dijelove društva bez diskriminacije religije, jezika i rase. Vijeće mira poduzet će sve mjere dok se ne uspostavi sekularni, demokratski, društveni i ustavni red'.

1:06 - Turska državna agencija Anadolija javila je kako je 17 policajaca ubijeno u Ankari u policijskom sjedištu. Službeno ova informacija nije potvrđena.

1:00 - Turski borbeni zrakoplov oborio je helikopter koji je pucao po sjedištu turske nacionalne obavještajne agencije, kojeg su koristili inicijatori vojnog udara, prenosi Reuters.

00:56 Nova snažna eksplozija odjeknula je Ankarom, prenosi Reuters pozivajući se na izjavu očevica.

00:52 Zapovjednik turskih specijalnih postrojbi ističe da oružane snage turske ne podržavaju vojni udar.

0:52 - 'Erdogan je sve samo ne demokrat, ali je legitimno izabran na izborima. On još ima dovoljno ljudi u Turskoj koji ga podržavaju, i možemo očekivati vrlo ozbiljne nemire na ulicama Turske. Ne izgleda dobro', rekla je Petrović.

00:46 - 'Turska je u ovom trenutku supersila. Kada se govori da je vojska preuzela vlast u Turskoj, ona je nositelj sekularnosti i ponaša se kao prozapadna sila. Turska je članica NATO-a. Erdogan je dosta islamizirao Tursku, igrao je vrlo bitnu ulogu na Bliskom istoku, imao je ambicija širenja turskog teritorija na Levant. Od političara koji je vodio proturusku politiku, sad se ponovno približio Rusiji, Izraelu. To razumijem kao refleksiju tih njegovih poteza. Ukoliko se sve ovo obistini i pokaže se da je ovo doista državni udar, mislim da bi se to najpozitivnije moglo reflektirati na Siriji jer je poznato da je Erdogan godinama dopuštao odlazak ekstremističkih skupina iz Europe u Siriju te je ozbiljno trgovao s naftom s ISIL-om. S obzirom na njen strateški položaj, ekonomsku i vojnu snagu, da je relevantan faktor u svjetskoj politici, mislim da bi se iz ovoga moglo izroditi nešto vrlo ozbiljno i moram priznati a mi se ovo uopće ne sviđa', rekla je u analizi Ivana Petrović.

00:44 Turski premijer Yildirim kaže da iza vojnog udara stoje "bande i ilegalne formacije", a vojni udar naziva terorističkim činom.

"Nema razloga za brigu, vlada je još uvijek za kormilom", poručio je.

Naglasio je da je vojno zapovjedništvo naredilo svim turskim vojnicima da se vrate u svoje baze. Ponovio je poziv turskog predsjednika Erdogana narodu da izađe na ulice i ustane protiv vojnog udara.

"Turska nije zemlja trećeg svijeta, a oni koji su je predstavljali takvom će platiti veliku cijenu", poručio. Sve koji stoje iza vojnog udara, nazvao je izdajicama.

00:40 Glasnogovornik Kremlja nada se da će ruskim državljanima biti pružena sigurnost u Turskoj. Dodao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin u tiku s razvojem događaja.

Istaknuo je da Rusiju izrazito brine trenutna situacija u Turskoj. Kaže da Rusija želi Turskoj da se vrati na put stabilnosti, predvidivosti i reda.

00:37 Zapovjednik turske "Prve armije" ističe su organizatori udara mala skupina i da "nema razloga za brigu".

00:33 Dvije velike eksplozije odjeknule su središtem Ankare prema izjavama svjedoka koje prenosi Reuters.

00:31 Turski vojni helikopteri otvorili su vatru na sjedište nacionalne obavještajne službe u Ankari.

00:28 Visoki turski dužnosnik tvrdi da će nesigurnost izazvana pokušajem vojnog udara biti obuzdana unutar iduća 24 sata. Dodao je da turske snage sigurnosti još nailaze na poteškoće u Ankari i Istanbulu.

0:29 - 'Erdogan je izvan zemlje, to ne čudi jer se vojni udar često događa kada su predsjednici izvan zemlje. Prema diplomatskim izvorima koje sam uspjela kontaktirati, navodno je Erdogan od Angele Merkel zatražio azil u Njemačkoj, Ukoliko je to točno, onda to doista nije dobro, onda se on u zemlju vjerojatno neće vratiti i Tursku i regiju čeka jako turbulentno vrijeme', rekla je Ivana Petrović, urednica vanjeske politike Dnevnika NoveTV.

00:13 Zamjenik turskog premijera Kurtulmus ističe da je turska vlada još uvijek na vlasti.

00:09 Zgradu turskog parlamenta opkolili su tenkovi i otvorili vatru.

Pucnjava se čuje i na aerodromu u Istanbulu.

00:05 Turski ministar pravosuđa rekao je da su članovi pokreta lojalnog svećeniku Gulenu, koji se nalazi u SAD-u, pokušali izvesti vojni udar.

23:58 Turski ministar za Eu pozvao vojnike da odbijaju provođenje naredbi.

23:57 Vojni helikopter otvorio vatru iznad Ankare, na koga je pucao nije poznato.

23:51 Reuters prenosi izjavu očevica, koji tvrdi da se u Ankari začula snažna eksplozija.

23:50 Izvor iz SAD-a tvrdi da su se čuli hici iz vatrenog oružja u glavnom stožeru turske vojske.

23:49 Visoki turski dužnosnik kaže da izgleda kako ne postoji široka pokušaju rušenja vlasti unutar turske vojske.

23:47 Turski premijer Binali Yilidirm poručio je putem Twittera da će snage sigurnosti odgovoriti na pokušaj rušenja vlasti te da će poduzeti u tom smislu sve što je potrebno, uključujući i ubojitu silu i čak ako to znači da će biti žrtava. Ističe da je u tijeku opsada ključnih zgrada, ali nije precizirao o kojim je objektima riječ. Građane je pozvao na mirnoću.

23:43 Letovi prema Turskoj se preusmjeravaju ili vraćaju na polazište zbog vojnog puča.

23:40 Turska državna televizija prestala je s emitiranjem.

23:38 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u telefonskoj izjavi za CNN Turk kaže da je taj čin potaknula "paralelna struktura" u državi. Dodao je da će pokušaj vojnog puča dobiti odgovarajući odgovor.

Erdogan poziva turske građane da izađu na ulice te da se moraju okupiti na trgovima kako bi odgovorili na ovaj pokušaj ustanka. "Prevladat ćemo ovo", poručio je Erdogan.

Poručio je onima koji su pokušali izvesti puč, da će platiti tešku cijenu na sudovima i da će ustanak biti razriješen u vrlo kratko vrijeme. Erdogan je poručio da ne vjeruje da će organizatori puča uspjeti. Dodao je da se vraća u Ankaru.

23:27 - Izvor iz ureda turskog predsjednika kaže da su demokratski izabrani predsjednik i vlada i dalje na vlasti.

Američka i ruska vlada pozivaju svoje građane u Turskoj da ne izlaze na ulice i da ostanu u sigurnosti zatvorenog prostora.

TRT izvještava da "mirovno vijeće" garantira slobodu svim turskim građanima, bez obzira na religiju, rasu i jezik. TRT dodaje da je u Turskoj trenutno uvedeno opsadno stanje.

Čim je objavljena vijest o vojnom puču, u glavnom Sirijskom gradu, javlja Reuters, čuli su se slavljenički pucnjevi.

23:21 - TRT izvještava da je sekularna vladavina prava narušena od strane aktualne vlasti. Voditelj te televizije dodaje da Tursku trenutno vodi "mirovno vijeće", koje će osigurati sigurnost građana.

Izvor iz EU-a koji prati događaje u Turskoj ističe da vojska pod kontrolom drži sve aerodrome i strateške točke u Istanbulu.

Voditelj turske državne televizije izvještava da čita priopćenje po naredbi vojske. Dodaje kako se novi ustav trebao što brže pripremiti.

Izvor iz EU kaže da vojni puč u Turskoj izgleda ozbiljno i da nije riječ "o svega nekoliko pukovnika", kako je ranije naveo premijer Binali Yildirim.

 

23:15 - Twitteraši objavlju snimke na kojima se vidi kako avioni nadlijeću gradove, pucnjava, tenkovi na ulici....

 

 

 

23:14 - Turska državna televizija TRT izvještava da je u čitavoj zemlji uveden policijski sat te da su svi areodromi u zemlji zatvoreni.

Šef istanbulskog ogranka vladajuće partije AK kaže da su vojnici ušli u zgradu stranke i zatražili da ju članovi stranke napuste.

23:11 - Po objavijesti o vojnom puču, stanovnici Turske pohitali su na bankomate.

 

23:04 - Oko situacije u Turskoj oglasili su se Rusi, Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je kako bi se sada u Turskoj trebalo izbjeći krvoproliće, a svi problemi trebali bi se riješiti u skladu s Ustavom.

23:02 - Tenkovi su na ulicama Istanbula.

 

23:00 - Reuters doznaje da su vojnici ušli u sjedište turske državne televizije.

22:56 - Izvor iz predsjedničkog ureda izvijestio je kako izjava objavljena na televiziji nije odobrio vrh turskih oružanih snaga te da ga je napisala nekolicini pripadnika vojske, a da je predsjednik na sigurnom

22:54 - Zatvorena je zračna luka Ataturk u Istanbulu.

22:50 - Jedan od taoca u Ankari u vojnom sjedištu je načelnik glavnog stožera turske vojske, a CNN Turk javlja da je Erdogan na sigurnom.

22:35 - U izjavi turske vojske koju je objavila državna televizija, navodi se kako provođenje zakona mora ostati prioritet. Vojska tvrdi da su svrgnuli turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

Turske naoružane snage priopćile su kako su vlast preuzele kako bi zaštitile demokratski poredak i ljudska prava. U izjavi koju su mailom poslali državnoj televiziji naveli su kako će postojeći vanjskopolitički odnosi Turske ostati kakvi jesu te da će provođenje zakona ostati prioritet.

U glavnom gradu turske Ankari u petak su se čuli pucnjevi, a nad grad su se digli vojni avioni i helikopteri, dojavili su dopisnici nekoliko zapadnih medija. U isto vrijeme zatvoreni su istanbulski mostovi koji povezuju europski i azijski dio grada, piše Telegraph.

Nakon što je situacija u medijima i prije objave vojske o svrgavanju predsjednika nazvana vojnim pučem, ubrzo se oglasio turski premijer Binali Yildirim te pozvao sve da ostanu mirni.

'Bilo bi pogrešno ovo nazvati pučem, ali dogodio se pokušaj od strane vojske', rekao je Yildrim. Uvjerava da se u Turskoj neće dogoditi procesi koji nisu demokratski, a počinitelji će, kaže 'platiti najvišu cijenu'.

Mnogi navode da su blokirane i društvene mreže poput Facebooka, Twittera i YouTubea.

Gabriel Turner, 23-godišnji menadžer iz Londona koji e nalazi na odmoru u Istanbulu kazao je kako je sve puno policije, prije nego je u sumrak počeo puč.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene