Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka iz Amerike

Najveći Erdoganov neprijatelj stao pred kamere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fethullah Gulen, muslimanski klerik kojeg turske vlasti krive za prošlotjedni propali pokušaj vojnog udara, rekao je da ne vjeruje u popuštanje SAD-a turskom zahtjevu za njegovim izručenjem, no dodao je ako do toga dođe, da će se takvoj odluci ipak pokoriti.

"Ako postoji bilo kakva mogućnost prisilnog izručenja, naravno da ćemo izaći u susret. No, mene to ne brine. Ne brine me hoće li SAD uzeti za ozbiljno Erdoganove tvrdnje", poručio je Fethullah Gulen iz svojeg imanja u Saylorsbugu u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan Nemiri bez kraja Turski vojnici poginuli u Iraku: Erdogan sazvao hitan sastanak Turski predsjednik Tayyip Erdogan Pregovori o pristupanju u zastoju Erdogan: "Bude li potrebno Turska bi se mogla razići s Europskom unijom"

77-godišnji Fethullah Gulen, koji živi u samonametnutom egzilu u SAD-u, rekao je da postoji i mogućnost da je pokušaj vojnog udara i insceniran, kako bi se aktualna vlast riješila oporbe.

"Ljudi koji su svjedočili vojnim udarima 1960., 1971. i 1980, prepoznaju odmah taj obrazac. U prošlosti aktualna administracija, vladajuća partija, nisu mogli produljiti svoj doseg i staviti vojsku pod kontrolu. U više navrata, dali su popise vojnih dužnosnika za čistke, ali te je popise tursko vojno vodstvo odbijalo. Stoga se čini da im je bilo potrebno opravdanje, argument, da preuzmu kontrolu nad vojskom na efikasniji način", kaže Gulen.

Erdoganova AK partija s islamističkim korjenima već dugi niz godina ima zategnute odnose vojskom, koja pak ima povijest organiziranja vojnih udara u cilju očuvanja sekularnosti, iako već više od 35 godina nije bilo vojnog udara u Turskoj.

"Kad pogledate širu sliku, to ne podsjeća na vojni udar, to više podsjeća na holivudski film. Oni ne napadaju političke vođe. Napadaju civile. Pucaju u civile. Ne diraju ljude koje bi doista trebalo uhititi", ističe Gulen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene