Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad na Kurde

Turska počela vojnu operaciju na sjeveru Sirije! Trump: "Ulazak na Bliski istok bila je najgora odluka koju smo ikada donijeli"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan objavio je da je turska vojska pokrenula vojnu operaciju na sjeveru Sirije. Operacija se zove "Izvor mira".

Turska i njezini saveznici među sirijskim pobunjenicima započeli su vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije, objavio je u srijedu predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dodavši kako je cilj te ofenzive eliminacija "koridora terora" uz južnu tursku granicu.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdoğan Na lokalnim izborima Erdogan priznao težak poraz: ''Ovo je prekretnica'' Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih

Erdogan tvrdi kako je svrha operacije "Izvori mira" eliminacija prijetnje od kurdske paravojske YPG i militanata Islamske države, kao i omogućavanje povratka sirijskih izbjeglica iz Turske nakon uspostavljanja "sigurne zone" na tom području.

"Naša misija je sprječavanje stvaranja koridora terora uz našu južnu granicu, te uspostavljanje mira na tom području", napisao je turski čelnik na svom Twitter profilu.

"Očuvat ćemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista", dodao je Erdogan.

Ofenziva je započela zračnim napadima, nakon čega će uslijediti artiljerijska paljba, otkrio je Reutersu turski sigurnosni izvor u srijedu, nakon što su eksplozije pogodile grad Ras al Ain na sjeveroistoku Sirije.

Na sjeveru Sirije ljudi u panici bježe iz svojih domova, javlja CNN. Turski napadi dosad su uglavnom pogađali kurdske vojne mete. Neposredno prije pokretanja ofenzive Donald Trump tvitao je: "Ulazak na Bliski istok bila je najgora odluka koju smo ikada donijeli... u povijesti SAD-a".

 

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima objavile su da su turski ratni zrakoplovi pogodili njihovu regiju i "civilna područja", što je izazvalo "ogromnu paniku među ljudima".

Erdogan Putinu: "Turska ofenziva u Siriji će donijeti mir i stabilnost"

"Turska ofenziva protiv sirijske kurdske milicije donijet će mir i stabilnost u Siriju", rekao je Recep Tayip Erdogan ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru u srijedu.

"Tijekom tog razgovora predsjednik je izjavio da će predviđena operacija istočno od Eufrata doprinijeti miru i stabilnosti Sirije i olakšati put prema političkom rješenju", prema izvoru turskog predsjedništva.

Ruski predsjednik Putin pozvao je svog turskog kolegu Erdogana da "dobro promisli" prije pokretanja ofenzive na kurdske snage na sjeveru Sirije, prema priopćenju Kremlja. "Putin je pozvao svoje turske partnere da dobro razmisle o situaciji i da ne unište zajedničke napore u rješenju sirijske krize", prema priopćenju objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika.

Nakon dvije prethodne operacije Turska je pokrenula novu ofenzivu u Siriji na kurdsku miliciju YPG koju smatra terorističkom skupinom, a koju podržavaju zapadne zemlje.

Nekoliko zemalja, među kojima i Francuska, zabrinute su zbog humanitarnih posljedica novog fronta u sirijskom sukobu, kao i za sudbinu tisuća džihadista skupine Islamska država, koji su u kampovima koje kontroliraju kurdske snage.

Ankara tvrdi da želi osnovati sigurnosne zone gdje bi se prihvaćali izbjegli Sirijci u Turskoj, a želi i odvojiti tursku granicu od položaja YPG-a.

Činilo se da je američki predsjednik Donald Trump dao zeleno svjetlo za tu operaciju, nakon čega je povukao izjave i jamčio da Sjedinjene Države nisu napustile Kurde.

Rusija i Turska, koje podržavaju protivničke tabore u sirijskom sukobu, posljednjih godina prekinule su suradnju, posebice na sjeverozapadu Sirije.

No u utorak je Moskva upozorila protiv potkapanja mirnog rješenja sukoba u Siriji, u aluziji na operaciju koju Ankara namjerava pokrenuti. (MT/Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene