Obavijesti Video Pretražite Navigacija
žele normalizirati odnose

Erdogan i saudijski princ sastaju se prvi put od zvjerskog ubojstva novinara: "Počinje nova era"

Erdogan i bin Salman
Erdogan i bin Salman Foto: Afp
Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman u srijedu će prvi put u nekoliko godina posjetiti Ankaru gdje će se sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, u pokušaju normalizacije odnosa dviju država pogoršanih nakon ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Ovaj posjet posljednji je u nizu bin Salmanovih koraka za rehabilitaciju svog ugleda izvan arapskog svijeta te dolazi u vrijeme dok Erdogan traži financijsku podršku potrebnu turskoj ekonomiji u krizi uoči izbora iduće godine.

Erdogan je u travnju održao sastanak s bin Salmanom u Saudijskoj Arabiji nakon mjeseci inicijative za poboljšanje odnosa između dviju regionalnih sila, što je uključivalo i odbacivanje suđenja u Turskoj radi ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u turskom konzulatu u Istanbulu.

Erdogan je prošli tjedan najavio da će on i de facto čelnik Rijada razgovarati o tome "na koju višu razinu" mogu podići odnose dviju država.

Vjeruje se da će ovaj susret dovesti do "potpune normalizacije i obnavljanja" odnosa, rekao je jedan turski dužnosnik pod uvjetom anonimnosti.

Pročitajte i ovo Rebranding Turske - 3 mogli bi imati problema Zašto je Turska promijenila ime? "Ja tu vidim jačanje njihovog nacionalizma, vraćanje samima sebi"

"Počinje nova era", dodao je.

Erdogan će saudijskog princa dočekati u predsjedničkoj palači u poslijepodnevnim satima. Nisu predviđena obraćanja medijima.

Turski dužnosnik rekao je kako su dvije strane ukinule restrikcije trgovine, letova i prikazivanja televizijskih serija te da je prekinut međusoban negativni medijski tretman.

Tijekom posjeta će se potpisati sporazumi o energetici, gospodarstvu i sigurnosti, a radi se i na planu ulaska saudijskog novca na tržišta kapitala u Turskoj.

Zaustavljene kritike

Bin Salman je na prvoj turneji izvan zaljevskog područja u tri godine, što je uključivalo i posjet Jordanu.

Pročitajte i ovo Ilustracija KONKRETNI KORACI Turska postavila ultimatum Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO: "Napredak u procesu neće biti moguć ako..."

Odnosi između Ankare i Rijada pogoršali su se nakon što su saudijski plaćenici ubili i raskomadali Khashoggijevo tijelo 2018. godine, za što je Erdogan tada optužio "najviše razine" saudijskih vlasti.

Ovaj posjet predstavlja preokret u odnosima. Ankara je u travnju zaustavila sve kritike i prekinula suđenje, prenijevši slučaj Rijadu, što je potez koji su kritizirale organizacije za ljudska prava.

S druge strane bin Salman pokušava iskoristiti veliki saudijski kapital, zarađen proizvodnjom nafte, kako bi privukao zapadne čelnike i privatne tvrtke u pokušaju poboljšanja geopolitičkog položaja Saudijske Arabije i ublažavanja kritika njezinih kršenja ljudskih prava.

Pročitajte i ovo Finska vojska, ilustracija Treba jednoglasna potpora Novi problem za Fince i Šveđane: Članica NATO-a protiv njihova ulaska. Odmah uslijedila reakcija

U srpnju će Rijad posjetiti i američki predsjednik Joe Biden, u vrijeme dok se SAD bori s visokim cijenama benzina te želi izgraditi ujedinjenu frontu protiv Rusije nakon invazije na Ukrajinu.

Put u Ankaru događa se dok se Turska ekonomija bori s potonulom lirom i inflacijom iznad 70 posto. Saudijska sredstva i inozemne valute mogle bi pomoći Erdoganu da poveća podršku birača prije izbora u lipnju iduće godine.

Dvojica čelnika razgovarat će i o prodaji turskih dronova Rijadu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene