Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt sanacije jame Sovjak

EPPO pokrenuo istragu protiv dvojice Hrvata: Osumnjičeni za primanje i davanje mita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
EPPO je pokrenuo istragu protiv dvojice Hrvata osumnjičenih za primanje i davanje mita te trgovanje utjecajem.

Ured europskog javnog tužitelja u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv dvojice hrvatskih državljana osumnjičenih za davanje i primanje mita za trgovanje utjecajem.

"Na temelju rezultata izvida provedenih u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), postoji osnovana sumnja da su dvojica osumnjičenika sklopila dogovor o podmićivanju i trgovini utjecajem.

Prema tom dogovoru, drugoosumnjičeni je koristio svoj utjecaj i veze u određenim trgovačkim društvima i financijskim institucijama kako bi osigurao za prvoosumnjičenoga, osnivača i vlasnika trgovačkog društva, svu potrebnu pomoć kod relevantnih poslovnih subjekata i institucija u pogledu poslovnih aktivnosti i ostvarenja poslovnih ciljeva prvoosumnjičenikova trgovačkog društva. Zauzvrat mu je prvoosumnjičeni pristao platiti određeni novčani iznos.

Pročitajte i ovo Napadi na pojas Gaze Pojas Gaze Kucanje na krov: Zastrašujuća metoda kojom se koristi izraelska vojska

Također postoji sumnja da, kada je prvoosumnjičeni predvodio zajednicu ponuditelja u prijavi na javni postupak za "Projektiranje i izvođenje radova sanacije jame Sovjak", čija je ukupna vrijednost bila viša od 44 milijuna eura (337.000.000,00 kuna) s PDV-om, od čega je 85 % bilo sufinancirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, drugoosumnjičeni je prvoosumnjičenome osigurao daljnje neometano odvijanje poslovanja, kao i svu potrebnu pomoć u rješavanju poteškoća koje su se pojavile u fazi provedbe projekta.

Osnovano se sumnja i da je prvoosumnjičeni zatražio od drugoosumnjičenoga da se pobrine da trgovačko društvo prvoosumnjičenoga od banke dobije odobrenje zatraženog kreditnog okvira, s obzirom na to da je prvoosumnjičenik trebao osigurati nastavak svojih poslovnih aktivnosti vezanih za druge ugovore.

Pročitajte i ovo Izgorjelo parkiralište Zračne luke Luton - 2 Urušila se višekatnica VIDEO/FOTO Buknuo veliki požar u zračnoj luci kod Londona: Vatra progutala zgradu, obustavljeni su svi letovi

Prema prikupljenim dokazima, kao nagradu za dogovoreno prvoosumnjičeni je u tri navrata isplatio drugoosumnjičenome ukupni iznos od najmanje 130.000 eura, odnosno 990.000,00 kuna.

S ciljem osiguranja oduzimanja protupravne imovinske koristi, na zahtjev EPPO-a, Županijski sud u Zagrebu izdao je nalog za privremenu blokadu imovine drugoosumnjičenoga", stoji u priopćenju EPPO-a. 

Kako neslužbeno doznaje Novi list, riječ je o Robertu Gotiću i Miroslavu Šaravanji.

 

Šaravanja je vlasnik vinkovačke tvrtke Sokol koja se bavi građevinarstvom, a Gotić istaknuti varaždinski HDZ-ovac i predsjednik uprave GR grupe, koji je osumnjičen i u aferi Pročistač u Varaždinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene