Obavijesti Video Pretražite Navigacija
lažna dokumentacija

Određen pritvor četvorki zbog subvencijske prijevare u poljoprivredi: Okoristili se za 1,5 milijuna eura

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni pritvor za četvero okrivljenika koje hrvatski Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) sumnjiči za subvencijsku prevaru u poljoprivredi i pranje novca, doznaje se na sudu.

Prema pisanju medija, pritvor je određen Vanji Gnjidić, osnivačici i direktorici trgovačkih društava G.R.M. d.o.o. i Geo legal d.o.o., Darku Blaževiću, odgovornoj osobi u tvrtki 4 D d.o.o., Ljerki Mikić, direktorici tvrtke GP Mikić d.o.o. te Danijeli Blažević koja je bila ovlaštena za zastupanje sredstvima po računu tvrtke Iskopi 4 D d.o.o.

Uz njih četvero, istragom je obuhvaćena i tvrtka Vanje Gnjidić, izvijestio je ranije EPPO.

EPPO je, ne navodeći identitete, izvijestio ranije da Gnjidić sumnjiči kako je između veljače 2015. i listopada 2023. dogovorila s ostala tri osumnjičenika da će podnijeti zahtjev za dodjelom bespovratnih sredstava EU za poljoprivredu u sklopu natječaja Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva vrijednog 2,5 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Nekretnine Astronomske cijene Zašto su stanovi u Hrvatskoj toliko skupi i što treba napraviti da se cijene smanje? "To bi bila administrativno najnježnija revolucija"

Tužiteljstvo je u četvrtak istaknulo da je natječaj bio sufinanciran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj po stopi od 85 posto te Državnog proračuna RH po stopi od 15 posto.

Mediji navode da se prvookrivljena riječka poduzetnica Vanja Gnjidić sumnjiči da je uz pomoć suokrivljenika lažirala podatke o tome da raspolaže vlastitim novcem za podizanje nasada smokava na otoku Jakljanu kod Dubrovnika.

Na temelju rezultata izvida provedenih u suradnji s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave europsko tužiteljstvo sumnja se da je Gnjidić u ime svojega društva podnijela prijavu na natječaj u kojoj je neistinito navela da ispunjava obvezne uvjete prihvatljivosti.

EPPO: Prvookrivljena prilagala lažnu dokumentaciju

Tužiteljstvo je preciziralo da je riječ o obvezi posjedovanja financijske sposobnosti za realizaciju poljoprivrednog projekta u odnosu na kojeg je Gnjidić zatražila bespovratna sredstva EU za poljoprivredu koja je nužna obzirom da se potpora isplaćuje kao refundacija samostalno uloženih sredstava, zatim nepostojanje sukoba interesa s dobavljačima te kontinuirani razvoj poljoprivredne proizvodnje za koju je tražena potpora.

Kako bi pokazala da je dokumentacija uredna, tužiteljstvo sumnja da je Gnjidić, uz pomoć ostalih svojoj prijavu priložila lažne dokumente. Slijedom toga, zahtjev za dodjelom subvencije bio je odobren pa je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju platila 1,5 milijuna eura osumnjičenome trgovačkom društvu.

Pročitajte i ovo Vjetar na moru vrijeme uoči vikenda Upaljeni meteoalarmi za dio zemlje, DHMZ upozorava: "Očekujte olujne brzine vjetra"

Nakon toga, Gnjidić je povremeno dijelove isplaćene subvencije podizala s računa svoje tvrtke u gotovini, a kako bi prikrila tragove nezakonitog tijeka novca, dio novca je usmjerila na druga povezana poduzeća te zatim osobno ili posredstvom trećeokrivljene dizala novac u gotovini.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, tvrtka Ljerke Mikić je lažno prikazala da je izvela veći dio prve faze pripremnih radova u okviru podizanja nasada smokava te da je novac za te fiktivne radove, koji je bio uplaćen, podizan i predavan Vanji Gnjidić na ruke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jesu li liste čekanja liste umiranja? "Stvari su se otele kontroli. Ako će nas poduplati kao Gremline tako što će nas iza ponoći zaliti vodom, Beroš možda to i riješi"

Dio novca, nastavlja Jutarnji list, podigao je drugookrivljeni Darko Blažević i predao ga Vanji Gnjidić. Novac je prosljeđivan dalje, rađena je fiktivna dokumentacija, a trag novca nakon više takvih transakcija zametala je četvrtookrivljena Danijela Blažević, tako što je transferiran na račune tvrtki G.R.M., Geo legal i Iskopi 4 D. Sve to poslužilo je Gnjidić da dobije i drugu potporu u iznosu većem od 800.000 eura.

EPPO je istaknuo da je na taj način Vanja Gnjidić za sebe i svoje trgovačko društvo pribavila nepripadnu imovinsku korist od 1,5 milijuna eura, oštetivši pritom Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i Državni proračun RH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene