Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglašeno izvanredno stanje

Epidemija ospica u New Yorku: Necijepljena djeca ne smiju u vrtiće, škole, trgovačke centre...

Cijepljenje (Foto: AFP)
Cijepljenje (Foto: AFP) Foto: Afp
Američka država New York bori se s najvećom epidemijom ospica u posljednjih nekoliko desetljeća, pojedini dijelovi države proglasili su izvanredno stanje.

Dužnosnici okruga Rockland proglasili su izvanredno stanje. Na snagu je stupila izvanredna mjera prema kojoj je necijepljenoj djeci zabranjen pristup javnim prostorima. Ova mjera trajat će 30 dana ili dok necijepljena djeca ne dobiju cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeola (MMR).

Pročitajte i ovo Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza Pedijatar - 2 Slično kao ospice Hoće li roditelji plaćati kaznu ako odluče da neće cijepiti djecu protiv ove opasne bolesti? "Apsolutno alarmantna brojka"

Zabrana pristupa za necijepljenu djecu odnosi se na sva javna mjesta poput škola, vrtića, crkvi ili trgovačkih centara. Vanjski javni prostori poput dječjih igrališta nisu uključeni u ovu zabranu.

"Ne smijemo dozvoliti da se ova epidemija nastavi i nećemo besposleno sjediti dok su naša djeca ugrožena. Ovo je kriza javnog zdravstva i vrijeme je da upalimo alarme", kazao je Ed Day, jedan od dužnosnika.

U državi New York potvrđeno je više od 180 slučajeva ospica, a pogođena su i područja u Kaliforniji, Illinoisu, Teksasu i Washingtonu, priopćeno je iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Više od 82 posto bolesnih necijepljeno

U priopćenju se dodaje da više od 82 posto bolesnika s ospicama nije primilo niti jednu dozu cjepiva MMR. Najveći broj zabilježenih slučajeva, 46 posto je kod djece u dobi od 4 do 18 godina. 39 posto oboljelih je djece mlađe od 3 godine.

Day je kazao da vlasti neće tražiti djecu koja nisu cijepljena, no očekuju od roditelja i zakonskih skrbnika da cijepe djecu. Ipak, za roditelje i skrbnike za koje se utvrdi da nisu cijepili djecu, bit će pozvani na odgovornost, a njihovi će slučajevi biti proslijeđeni uredu okružnog tužitelja.

Radi se o prekršaju zakona za koji je predviđena novčana kazna od 500 dolara ili do šest mjeseci zatvora. Izuzetak su roditelji djece koja ne mogu biti cijepljena zbog medicinskih razloga, piše The Washington Post.

Postotak cijepljene djece drastično je pao u SAD-u, roditelji i skrbnici koji se protive cijepljenju kao razloge navode vjerska i filozofska uvjerenja te da cijepljenje izaziva autizam.

Prije uvođenja cjepiva protiv ospica u SAD-u 1963. godine, većina djece se zarazila s tom bolešću. U SAD-u je svake godine bilo zaraženo oko četiri milijuna bolesnika. Od njih je 48 tisuća primljeno na bolničko liječenje, 500 ih je umrlo, a 1000 oboljelih se borilo s teškim komplikacijama bolesti.

2000. godine, gotovo četiri desetljeća nakon početka cijepljenja djece, ospice su u SAD-u proglašene eliminiranima. Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da se posljednjih 18 godina pojavljuje do 150 slučajeva zaraženih godišnje. Tijekom tih godina zabilježena su tri smrtna slučaja.

Aktualno Uhićena dvojica Srba: Zaplijenjen kokain vrijedan 300 milijuna eura +0 Zaplijenjen kokain u Rumunjskoj (Screenshot: AP) Svijet Uhićena dvojica Srba: Zaplijenjen kokain vrijedan 300 milijuna eura 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene