Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokopat će ga u Austriji

Uzdasi i plač tijekom ekshumacije posmrtnih ostataka Davida Dragičevića: "Ovdje ni mrtvi nemaju mira"

Ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića (Foto:Avaz/G.Dakić) - 2
Ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića (Foto:Avaz/G.Dakić) - 2 Avaz/G.Daki?
Aktualno Galerija Ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića (Foto:Avaz/G.Dakić) - 2 Ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića (Foto:Avaz/G.Dakić) - 2 Foto: Avaz/G.Daki? Ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića (Foto:Avaz/G.Dakić) - 3 Ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića (Foto:Avaz/G.Dakić) - 3 Foto: Avaz/G.Daki? Ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića (Foto:Avaz/G.Dakić) Ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića (Foto:Avaz/G.Dakić) Foto: Avaz/G.Daki? Ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića (Foto:Avaz/G.Dakić) - 4 Ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića (Foto:Avaz/G.Dakić) - 4 Foto: Avaz/G.Daki? +1 Ekshumacija posmrtnih ostataka Davida Dragičevića (Foto:Avaz/G.Dakić) - 1 Galerija 1/6 >>
Obitelj je zatražila ekshumaciju posmrtnih ostataka mladića Davida Dragičevića, sahranjenih na Novom groblju u Banjoj Luci.

Prije početka ekshumacije na groblju se okupila grupa građana noseći transparente s porukama i Davidovom slikom.

Pročitajte i ovo Suzana Radanović (Foto: Dnevnik.hr) Zapalili svijeće u znak sjećanja Dočekala ih zaključana vrata: Članovi skupine "Pravda za Davida" okupili se pred crkvom Prosvjed u Banjoj Luci (Foto: Avaz) Pet tisuća ljudi na ulicama Davidov otac s prosvjeda u Banjoj Luci: "Svakom teroru, fašizmu, ugnjetavanju i ubojstvu mora doći kraj"

"Iz geta odlazi, u srcu ostaje", "Ovdje ni mrtvi nemaju mira, putuj, Đakac", "Sramiš li se, državo?", neke su od poruka koje su istaknuli okupljeni građani, piše Avaz.

Nakon ekshumacije Davidovo tijelo prebačeno je u drugi sanduk. Tijekom ekshumacije mogli su se čuti uzdasi i plač okupljenih građana, a na kraju uzvici "Pravda za Davida" i "Ubojice".

Ozren Perduv iz grupe "Pravda za Davida" rekao je da je danas jako tužan dan. "Danas je najtužniji dan otkad traje naša borba. Ovaj dan šalje poruku da ni mrtvi nemaju mira. David je blaćen poslije smrti, kao i njegovi roditelji i svi koji su stali uz njih", kazao je.

Ekshumaciju odobrila zdravstvena inspekcija

Roditelji 21-godišnjeg mladića Davor Dragičević i Suzana Radanović podnijeli su zahtjev za ekshumaciju. Sahranit će ga u austrijskom gradiću Wiener Neustadt. Odobrenje za ekshumaciju posmrtnih ostataka izdala je zdravstvena inspekcija Grada Banje Luke. Nitko od nadležnih institucija nije imao primjedbu na zahtjev za ekshumacijom jer se radilo o privatnom zahtjevu obitelji.

David Dragičević nestao je 18. ožujka u Banjoj Luci, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkve u Vrbas. Taj slučaj, koji nije do kraja rasvijetljen, prate mnoge kontroverze i proturiječne informacije. Okupljanja građana, koja su pokrenuli roditelji, trajala su devet mjeseci. Roditelji tvrde da je njihov sin ubijen te optužuju vrh policije da je umiješan u sve što se događalo, piše Buka.

Davidov otac Davor Dragičević tvrdi da je njegov sin otet i mučen šest dana, nakon čega je likvidiran. Nedavno je za pojedine medije rekao da neće dopustiti da posmrtni ostaci njegova ubijenog djeteta ostanu u "zločinačkoj državi", a već je i ranije najavljivao da će "izvaditi iz zemlje svog Davida".

Pravdu će tražiti u Europi

Krajem prošle godine Davor Dragičević napustio je Banju Luku, a okupljanja građana više se ne održavaju na glavnom gradskom trgu jer ih je zabranila policija. Prema navodima policije, okupljanja nisu bila dozvoljena i dolazilo je do narušavanja javnog reda i mira.

Manja grupa građana svaku večer pali svijeće u dvorištu pravoslavne crkve u centru Banje Luke, a Davidova majka Suzana Radanović najavila je da će pravdu nastaviti tražiti u Europi.

"Ne znam kako ću ekshumaciju preživjeti. Vidjet ćemo. Ne znam. Teško je nositi se sa svime što se događa. Ja više ne znam na koji način objasniti ljudima kako se osjećam, neka se svatko pokuša staviti na moje mjesto i sve će im biti jasno", rekla je Suzana i dodala da je jako teško govoriti o emocijama s kojima se nosi. "Svatko je uzeo sebi za pravo govoriti o meni, Davoru i mom djetetu što hoće", kazala je.

David Dragičević bit će sahranjen u petak 15. ožujka, tri dana prije prve godišnjice nestanka u Banjoj Luci, u austrijskom gradiću Wiener Neustadt. Odvjetnik obitelji Dragičević Ifet Feraget kazao je da pravna borba ne prestaje preseljenjem posmrtnih ostataka u Austriju.

Aktualno Devastacija zdravstvene skrbi: Sinj ima dvije pedijatrice. Jedna se razboljela i nastao je kaos Lijačnica Gabrijela Delonga (Foto: Dnevnik.hr) Lijačnica Gabrijela Delonga (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Liječnica Delonga na radnom mjestu (Foto: Dnevnik.hr) Liječnica Delonga na radnom mjestu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Predsjednica sekcije ginekologa HUUGO-a Marija Divić (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica sekcije ginekologa HUUGO-a Marija Divić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomir Petric (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Devastacija zdravstvene skrbi: Sinj ima dvije pedijatrice. Jedna se razboljela i nastao je kaos 1/4 >>

Aktualno Tihomir Cipek o ministrici Žalac: "Ne mislim da su to situacije u kojima se trebaju podnijeti neopozive ostavke" +0 Profesor Tihomir Cipek (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Tihomir Cipek o ministrici Žalac: "Ne mislim da su to situacije u kojima se trebaju podnijeti neopozive ostavke" 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene