Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaju liječnici

Devastacija zdravstvene skrbi: Sinj ima dvije pedijatrice. Jedna se razboljela i nastao je kaos

Liječnica Delonga na radnom mjestu (Foto: Dnevnik.hr)
Liječnica Delonga na radnom mjestu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Lijačnica Gabrijela Delonga (Foto: Dnevnik.hr) Lijačnica Gabrijela Delonga (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Liječnica Delonga na radnom mjestu (Foto: Dnevnik.hr) Liječnica Delonga na radnom mjestu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Predsjednica sekcije ginekologa HUUGO-a Marija Divić (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica sekcije ginekologa HUUGO-a Marija Divić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomir Petric (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Specijalizacija vrlo malo, nedostaje liječnika - od pedijatara do ginekologa, zdravstvena skrb Splitsko-dalmatinske županije je devastirana, poručili su iz udruge ugovornih ordinacija. Sve je pokrenuo slučaj iz Sinja. Naime, prije nekoliko dana jedna od dviju pedijatrica se razboljela i nastao je problem.

Jedna od dviju pedijatrica se razboljela i eto problema za Sinjane.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..." Ilustracija Reakcija Liječnici zgroženi najavama da će kontrolirati vlasnike vikendica: "Ni pod kojim uvjetima i cijeni neće biti izdavane navedene potvrde"

Pedijatrica koja se razboljela je koncesionar. Ravnatelj doma zdravlja tvrdi - ona sama mora naći zamjenu.

"Dom zdravlja s tim nema ništa. Ona je trebala osigurati, onda je nešto izgleda i osigurala ovih dana", kaže prim. Dragomir Petric, ravnatelj Doma zdravlja splitsko-dalmatinske županije.

Koncesionari pak kažu da dom zdravlja ima obvezu pronaći zamjenu ako je liječnik teško bolestan. Uskakali su domska pedijatrica, specijalizanti. Na kraju je liječnica koncesionarka kao privremeno rješenje pronašla liječnicu iz Splita.

"Ima puno posla, puna je čekaonica. Ovo je jedna od najzahtjevnijih ambulanti u splitsko-dalmatinskoj županiji, ali nadamo se da neće biti nikakvih problema", riječi su dr. Gabrijele Delonge.

Zašto se ne financiraju specijalizacije

Problem je velik s nedostatkom pedijatara, ginekologa, radiologa i obiteljskih liječnika, upozoravaju iz udruge ugovornih ordinacija.

Oko 40 milijuna kuna u pet godina županija je, kažu, naplatila od liječničkih koncesija. Pitaju se zašto se od toga ne financiraju specijalizacije?

"Zamislite još kad to zbrojite u 20 godina. Sve to se moglo usmjeriti na financiranje specijalizacija ginekologije, pedijatrije, obiteljske medicine", smatra Marija Divić, predsjednica sekcije ginekologa HUUGO-a

Tvrde, uopće se ne vodi računa tko kada ide u mirovinu i kada se treba osigurati zamjena.

"Sustav se ne organizira tako da se kaže da je koncesija privatno i da to nije njihov problem. Sve je to javno zdravstvo", kaže dr. Denis Mladinić-Vulić, predsjednica sekcije pedijatara HUUGO-a.  

U pet godina na specijalizaciju je poslano 70 liječnika. Što je stajalo 70 milijuna kuna, tvrdi ravnatelj Doma zdravlja.

"Od čega je prošle godine samo župan osigurao 17 milijuna. Dakle, svi ti kritičari bi trebali malo promisliti što su oni napravili osim što neće da rade vikendima, odbijaju bilo kakve organizacijske dogovore", kaže prim. Dragomir Petric i dodaje:

"70 posto ordinacija je privatno i prava devastacija zdravstva hrvatskog na primarnoj razini je baš zbog toga nastala."

Nema ozbiljnih rješenja

Naš upit Županiji u ponedjeljak je ostao neodgovoren. Udruga je poslala zahtjev.

"Da sve domske ginekologe i pedijatre upute u ugovornu ordinaciju, a to je bivša koncesija da bi mi mogli podmirivati nedostatak kadra ugovaranjem skupne prakse za timove bez nositelja", kaže dr. Divić.

Sinj nije prvi ovakav primjer. Kad nastane problem prebacuju se loptice, a ozbiljnih rješenja nigdje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene