Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar političkog analitičara

Tihomir Cipek o ministrici Žalac: "Ne mislim da su to situacije u kojima se trebaju podnijeti neopozive ostavke"

Profesor Tihomir Cipek (Foto: Dnevnik.hr)
Profesor Tihomir Cipek (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Profesor Tihomir Cipek (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Politički analitičar, profesor Tihomir Cipek s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, u Dnevniku Nove TV komentirao je slučaj ministrice Gabrijele Žalac.

Ministrica Gabrijela Žalac ostaje u Vladi. Premijer Andrej Plenković njezinu ostavku nije prihvatio. Tri dana od prometne nesreće u kojoj je teško ozlijedila 10-togodišnju djevojčicu, stala je pred kamere i u suzama se ispričala svima. Iako šokirana od same nesreće, šokirala je i javnost priznanjem: vozačka dozvola istekla joj je prije gotovo tri godine - u lipnju 2016. godine.

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek, politički analitičar Za Dnevnik Nove TV Tihomir Cipek o zadnjim danima kampanje: "Nije bitna melodija, bitno je da imate gromki početak. Milanović je dobio gromki kraj, ali to nije odjeknulo" Tihomir Cipek - 1 Još samo nekoliko dana Tihomir Cipek za Dnevnik Nove TV: "Vlada nacionalnog spasa mogla bi zapeti pri prvim poteškoćama''

Politički analitičar, profesor Tihomir Cipek s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, u Dnevniku Nove TV komentirao je slučaj ministrice Žalac.

Kako komentirate ovu ponuđenu, ali i neprihvaćenu ostavku?  

Rekao bih da to nije dobro iskomunicirano. Javnost nije znala da je ministrica odmah ponudila ostavku, kao što je odmah trebala ponuditi, to je trebalo odmah biti jasno. Sad ne znamo je li ostavka ponuđena odmah ili tek kad je javnost za to saznala, a s druge strane možda je to propust u obavještavanju koji je policija imala. Nismo zapravo na početku znali da je ministrica vozila bez valjane vozačke dozvole. Ako ništa drugo, to je sigurno velik propust u komunikaciji. 

Je li premijer trebao prihvatiti ostavku ministrice Žalac? Je li ministrica trebala dati neopozivu ostavku?

Ne mislim da su to situacije u kojima se trebaju podnijeti neopozive ostavke. Mislim da je premijer trebao odmah reći, slušajte, dogodilo se to i to, ministrica je ponudila ostavku, razmišljam o tome da li je prihvatiti ili ne. I onda je trebao izložiti ono što je danas izloženo i navesti razloge za i protiv te donijeti odluku kakvu je donio. Legitimno je da premijer donosi takve odluke. Premijer je na koncu konca poznat kao osoba koja štiti svoje članove Vlade, dok god ih može štititi i to je njegovo pravo. No, glavni je problem u komunikaciji, gdje je ispalo da je sa strane policije i sa strane ministrice bilo nepretnosti i tako ostaje jedan gorak okus da nisu baš svi jednaki pred zakonom. Neki su jednakiji.

Kakva poruka je poslana građanima- činite prekršaje, plaćajte kazne i nikom ništa?

Prvo i osnovno je da ministri znaju zanemarivati građanske obaveze, koje svi drugi građani moraju imati, a druga poruka je dobra - sve nas je potaknulo da pogledamo imamo li valjanu vozačku dozvolu, tako da mislim da će biti više prometnog reda nakon ovog.

Početak Milinovićeva kraja u Lici

HDZ je na izvanrednim izborima u Lici izašao kao pobjednik. No sami ne mogu oformiti vlast pa će za nekoliko dana razgovarati s HSP-om. Poraženi župan Darko Milinović poziva ih da se što prije dogovore i prihvate njegov novi proračun.

Netom protekle izbore i rezultate komentirao je naš politički analitičar, profesor Cipek.

Ovi su izbori bili "biti ili ne biti" s jedne strane Darka Milinovića, s druge strane Andreja Plenkovića. Što ta pobjeda znači za Plenkovića (hoće li sada nezadovoljne u stranci definitivno utišati)?

To su bili vrlo važni izbori da se potvrdi autoritet šefa HDZ-a i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i on je to ipak nedvojbeno uspio. Pokazalo se da je stranka jača od pojedinca. Gospodin Milinović je desetljećima vladao Likom, imao je svoje ljude, imao je svojih rezultata, ovakvih ili onakvih, ovisi o tumačenju. To sve skupa, kad se suočio s organiziranom strankom, koja obnaša vlast i može onda financijski i na druge načine podupirati projekte u Lici, onda je glatko izgubio. To sve pokazuje, s jedne strane, ako se odvojite od stranke, nema te velike šanse za uspjeh. S druge strane, neće se do kraja utišati dio nezadovoljnika u HDZ-u. Vidjet ćemo kad će doći izbori unutar stranke, da će biti vjerojatno protukandidata. Ono što će se sad govoriti, jest da će se govoriti tiše. Šapatom.

Darko Milinović morat će surađivati s HDZ-om. Je li ovo početak njegova kraja?

Mislim da je to početak kraja, izbori to pokazuju u nekakvom relevantnom političkom smilu. Kad je bio izbačen iz HDZ-a, kad se pokazalo da nema dovoljno političke moći da se suprotstavi ministrima, središnjici i stavi svoje ljude na mjesto ravnateljstva Plitvičkih jezera, to je bio prvi povod sukobu koji se nakon toga događao. On sad ovisi o dobroj volji HDZ-a. S jedne strane možemo to malo ironično ali točno reći, to je operacija kažnjavanja i nadziranja. Kažnjavanje je završeno, on je izgubio izbore, HDZ je dobio relativnu većinu i ima izglede formirati skupštinu u županiji, a onda će se vidjeti hoće li se (HDZ) odlučiti da ga (Milinovića) nadzire, tako što će određivati glavne točke proračuna, jer bez HDZ-a nema tog proračuna ili će se odlučiti da ponovno ruši proračun i da se ide na nove izbore. Ta druga opcija mi zasad ne izgleda previše vjerojatnom. Ako to pogledamo i suporedimo s drugim izborima koje je HDZ izazvao u Iloku i Ogulinu je izgubio. Birači ne vole da ih se svako nekoliko mjeseci zove na izbore, zato što se političke elite nisu mogle dogovoriti.

Stanje u koaliciji

Predsjedništvo SDSS-a danas je odlučivalo o tome hoće li ostati u vladajućoj koaliciji. Iako se očekivala izjava predsjednika stranke Milorada Pupovca, to se nije dogodilo. Umjesto njega, pred novinare su stali saborski zastupnici ove stranke. Istaknuli su kako je predsjedništvo ovlastilo predsjednika SDSS-a Pupovca da o cjelokupnoj situaciji razgovara s koalicijskim partnerima. Tek nakon razgovora izaći će u javnost s točnim detaljima.

Sve je komentirao i profesor Cipek.

Profesore, gubi li što Andrej Plenković, ako SDSS izađe iz koalicije?

Što se tiče mogućnosti vladanja, ne. jasno je pokazano da i bez tri zastupnika SDSS-a ima većina koja je spremna poduprijeti Andreja Plenkovića. može se na neki način izgubiti u očima međunarodne zajednice, koja potiče međunacionalnu toleranciju i skolna je tome da se zastupnici nacionalnih manjina uključuju u Vladu, ako je to moguće. S druge strane je na zastupnicima nacionalnih manjina i Vladi hoće li sklopiti dogovor ili ne. Štos e tiče mogućnosti vladanje, ne gubi.

Najaktivniji u pridobivanju zastupnika je Milan Bandić koji se često s HDZ-om sukobljava oko projekata. Što mislite, ako bi bilo "stani pani", na čiju bi stranu ti zastupnici Bandićeva kluba stali - zagrebačkog gradonačelnika ili Andreja Plenkovića?

Mislim da bi se podijelili. Uvjeren sam da bi Plenković dobio većinu. Dio tih zastupnika sigurno bi podržao Andreja Plenkovića, jer im je u interesu da budu u Hrvatskom saboru i pitanje je hoće li biti izabrani u nekakvim budućim izborima, jer je isto tako očito da je stranka Milana Bandića, unatoč njegovoj velikoj popularnosti u Zagrebu, na nacionalnoj rauzini nije toliko snažna da bi tim ljudima jamčila ponovni ulazak u Sabor. Ako nemate jamstvo da ćete ponovno biti u Saboru, odlučujete se za Vladu, koja jamči da će Sabor trajati do kraja mandata.

Andrej Plenković čini se da vodi u ovom trenutku kampanju protiv populističkih opcija i desnih opcija, a kao da ignorira oporbu lijevog centra. Zašto?

To je uobičajeni politički postupak. Vi trebate biti puno radikalniji, puno odlučniji u kritici onih kojima bi se vaši birači mogli prikloniti, a jedan dio birača HDZ-a bi se možda mogao prikloniti radikalnoj desnici i tim opcijama. Zato se HDZ i Plenković s tim ljudima trebaju jednom žestokom retorikom obračunati i pokazati. S ljevice im još ne prijeti prava opasnost. Nije u tome bit, bit je u tome da uvijek u politici budite puno radikalniji prema onima koji su bliži vašim biračima. Pogledajte kako se lijeve stranke međusobno obračunavaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene