Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Čestitali smo im'

Državni vrh Srbije: Nismo bojkotirali Francusku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski državni vrh opovrgnuo je tvrdnje da su čelnici države bojkotirali svečani prijem u francuskom veleposlanstvu povodom Dana pada Bastille jer Srbija nije pozvana na vojnu paradu u Parizu.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i šef diplomacije Ivan Mrkić odbacili su kao 'neosnovane' i 'neistinite' spekulacije u medijima da je nedolazak državnog vrha Srbije na prijem u francuskom veleposlanstvu u Beogradu izraz nezadovoljstva i poručili da nikakav bojkot Francuske ne postoji.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Ivica Dačić Odgovor Zapadu Dačić: "Srbija nije nečija produljena ruka"

>> Srbijanski vrh uvrijeđen: 'Srbiji je 100 puta prije mjesto na paradi nego Hrvatskoj'

Nakon što je beogradski list Blic objavio u utorak da Nikolić, premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić u nedjelju nisu nazočili prijemu u francuskoj rezidenciji u povodu Dana pada Bastille jer Srbija nije pozvana na vojnu paradu u Parizu, iz Nikolićeva ureda u srijedu je priopćeno da navode o bojkotu ne treba smatrati osnovanim i da je srbijanski šef države čestitao francuskom predsjedniku nacionalni praznik.

'U povodu francuskog nacionalnog praznika, 14. srpnja, predsjednik Republike Tomislav Nikolić uputio je srdačnu čestitku predsjedniku Francuske Republike Francoisu Hollandeu u kojoj je, pored ostalog, naveo da želi izraziti svoje duboko uvjerenje da će se tradicionalno prijateljski odnosi Srbije i Francuske nastaviti svestrano razvijati, u duhu europskih vrijednosti i uzajamnog razumijevanja', priopćeno je iz ureda predsjednika Srbije.

U priopćenju se podsjeća da Srbija i Francuska imaju dugu tradiciju prijateljskih i savezničkih odnosa, te da je 8. travnja 2011. godine zaključen i sporazum vlada Srbije i Francuske o strateškom partnerstvu i suradnji.

Ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić izjavio je ranije danas agenciji Tanjug da nedolazak državnog vrha Srbije na prijem u francuskom veleposlanstvu u povodu nacionalnog praznika Francuske 14. srpnja ne predstavlja nikakav bojkot, a medijske je spekulacije nazvao neistinama.

Beogradski list Blic, pozivajući se na neslužbene izvore u Vladi Srbije, objavio je u utorak da je srbijanski državni vrh bojkotirao prijem koji je veleposlanik Francuske priredio u Beogradu u povodu Dana pada Bastille jer Srbija nije pozvana na paradu u Parizu, gdje je počasni gost bio predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, a u svečanom mimohodu sudjelovali su pripadnici hrvatskih oružanih snaga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene