Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Drašković o neovisnosti Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Drašković je za beogradske "Večernje novosti" ustvrdio "da su zapadne članice Kontaktne skupine i dalje sklone nekoj vrsti neovisnosti Kosova, iako manje nego prije".

"Zapadni dio Kontaktne skupine, a to su SAD, Francuska, Velika Britanija i Italija, i dalje su najsklonije nekoj vrsti neovisnosti. Doduše, to stajalište nije danas tako rezolutno kao što je bio na početku pregovora o Kosovu", izjavio je za taj list šef diplomacije Srbije i ocijenio kako je "najveća pogreška Kontaktne skupine bila ta što je na početku pregovora donijela i nekoliko puta ponovila zaključak da će odluka o statusu Kosova biti sukladna volji naroda Kosova".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Slika nije dostupna Ahtisaarijev plan za Kosovo pred UN-om

Ishod parlamentarnih izbora u Srbiji neće i ne može utjecati na sadržaj prijedloga koji će Marti Ahtisaari podnijeti Kontaktnoj skupini. 

Ali, sasvim je sigurno da izborni rezultati mogu utjecati na
odnos Kontaktne skupine i Vijeća sigurnosti UN prema Ahtisaarijevu prijedlogu, ustvrdio je Drašković za "Večernje novosti".

Prema njegovim riječima, u tome postoje dvije mogućnosti. Prva, da Beograd ponovno formira demokratsku proeuropsku vladu. U tom slučaju, smatra on, biti će mnogo teže i Kontaktnoj skupini i VS-u UN odlučiti rušiti teritorijalnu cjelovitost jedne demokratske države protiv njene volje. 

Druga pretpostavka je da, poslije izbora, iz Beograda ode vijest da su pobijedile stranke koje su Srbijom vladale devedesetih. Tada bi, ističe Drašković, postojao veliki rizik da Srbija bude označena kao nedemokratska država, a posljedice bi bile dramatične i na štetu Srbije, ali i srpskog naroda na Kosovu.

"Pobjeda demokratskih snaga poboljšala bi ulogu Srbije u određivanju statusa Kosova. Na nama je sada da iskoristimo sve mogućnosti diplomatske ofenzive. Najgore bi bilo da neke zemlje bilateralno priznaju neovisnost", istaknuo je Drašković. Jer, dodao je, "Srbiji bi bila otvorena vrata za kampanju prekida diplomatskih odnosa sa svim državama koje bi se odlučile priznati kosovsku neovisnost, što bi je vodilo u novu samoizolaciju".

Drašković je na kraju razgovora za "Večernje novosti" istaknuo i da "ako odluka Vijeća sigurnosti bude i nepovoljna, moramo izgraditi Srbiju, koja će biti snažna i uvažena država EU, sa snažnim ekonomskim, političkim i vojnim vezama s vodećim zemljama svijeta". 

"Tada će se i ukazati prilika za reviziju eventualne pogrešne odluke", kazao je srbijanski šef diplomacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene