Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države u potpunosti podupiru plan posebnog izaslanika UN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarija kojim se predviđa nadzirana neovisnost te pokrajine, rekao je danas američki podtajnik za politička pitanja Nicholas Burns.


Nacrt plana, koji bi Ahtisaari tek trebao formalno predstaviti, predviđa za Kosovo "put naprijed prema neovisnosti", rekao je Burns novinarima u Bruxellesu.

Vezani članci Aleksandar Vučić Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...'' Slika nije dostupna 'SAD namjerava natjerati 40 zemalja da priznaju Kosovo'

Plan isto tako osigurava poštivanje prava srpske manjine, kao i zaštitu srpskih crkava i manastira u pokrajini, rekao je Burns, koji je u Bruxelles doputovao kako bi s dužnosnicima Europske unije i NATO-a razgovarao o budućnosti Kosova.

"Ahtisaarijev plan predviđa nadziranu neovisnost Kosova. Mi to podržavamo", rekao je Burns, dodajući da očekuje kako će Vijeće sigurnosti UN-a u travnju ili svibnju prihvatiti rezoluciju o Kosovu.

Burns je rekao da će SAD nastaviti razgovarati s Rusijom i Kinom - koje se protive neovisnosti Kosova - kako bi se postiglo zajedničko stajalište. On je međutim upozorio da bi ti razgovori mogli biti "komplicirani".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju