Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ahtisaarijev plan za Kosovo pred UN-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države u potpunosti podupiru plan posebnog izaslanika UN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarija kojim se predviđa nadzirana neovisnost te pokrajine, rekao je danas američki podtajnik za politička pitanja Nicholas Burns.

Nacrt plana, koji bi Ahtisaari tek trebao formalno predstaviti, predviđa za Kosovo "put naprijed prema neovisnosti", rekao je Burns novinarima u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista

Plan isto tako osigurava poštivanje prava srpske manjine, kao i zaštitu srpskih crkava i manastira u pokrajini, rekao je Burns, koji je u Bruxelles doputovao kako bi s dužnosnicima Europske unije i NATO-a razgovarao o budućnosti Kosova.

"Ahtisaarijev plan predviđa nadziranu neovisnost Kosova. Mi to podržavamo", rekao je Burns, dodajući da očekuje kako će Vijeće sigurnosti UN-a u travnju ili svibnju prihvatiti rezoluciju o Kosovu.

Burns je rekao da će SAD nastaviti razgovarati s Rusijom i Kinom - koje se protive neovisnosti Kosova - kako bi se postiglo zajedničko stajalište. On je međutim upozorio da bi ti razgovori mogli biti "komplicirani".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene