Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je u četvrtak odluku Europske komisije koja je kaznila Google s 4,34 milijarde eura zbog nezakonitih ograničenja na mobilnim uređajima s operativnim sustavom Android, ustvrdivši da je Europska unija iskoristila SAD.


"Rekao sam vam! EU je upravo kaznila jednu od naših najvećih kompanija Google s pet milijardi dolara. Zaista su iskoristili SAD. Ali ne zadugo", komentirao je Trump na Twitteru odluku Komisije.

Vezani članci Lika EK novom statističkom podjelom omogućio veće sufinanciranje: Tri od četiri hrvatske regije spadaju u najnerazvijenija područja Otpad - 4 Hrvatskoj dvije opomene zbog kršenja prava EU-a: komunalni otpad odlaže bez ikakve obrade, problemi i s PDV-om

U intervjuu koji je CBS emitirao u nedjelju Trump je EU označio kao "neprijatelja" u pogledu trgovine.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker trebao bi se iduće srijede sastati s Trumpom u Bijeloj kući kako bi razgovarali o trgovinskim i drugim pitanjima.

Europska komisija odlučila je u srijedu novčano kazniti Google s 4,34 milijarde eura zbog nezakonitih ograničenja na mobilnim uređajima s operativnim sustavom Android. Dala mu je rok od tri mjeseca da prekine s tom praksom jer će u suprotnom morati plaćati dodatnu kaznu od pet prosječnih dnevnih prometa svojeg matičnog društva Alphabet na svjetskoj razini.

Komisija je utvrdila da je Google od proizvođača zahtijevao da predinstaliraju aplikaciju Google Search i Googleov preglednik (Chrome) kao uvjet za dobivanje licence za Googleovu trgovinu aplikacijama (Play Store), da je plaćao određene iznose nekim velikim proizvođačima i pružateljima usluga pokretne mreže pod uvjetom da na svojim uređajima predinstaliraju isključivo aplikaciju Google Search.

Komisija je također ustvrdila da je Google spriječio sve proizvođače koji su željeli predinstalirati Googleove aplikacije da prodaju pametne mobilne uređaje s alternativnim varijantama Androida koje nije odobrio Google (tzv. "Android forks").

Google je priopćio da će se žaliti na rekordno visoku kaznu Europske komisije. Novčana kazna u iznosu od gotovo pet milijardi dolara gotovo je dvostruko veća od prošlogodišnje kazne koju je tvrtka morala platiti, ali predstavlja tek nešto više od dva tjedna prihoda njihova matičnog društva Alphabet. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju