Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTRESNI PRIZORI

Reporter Nove TV Domagoj Mikić sa slovačke granice: "Ukrajinu najviše napuštaju djeca umotana u deke, u pratnji majki..."

Izbjegličku krizu prati reporter Nove TV Domagoj Mikić. Za Dnevnik Nove TV javio se s graničnog prijelaza Ubla u Slovačkoj.

Reporter Nove TV Domagoj Mikić prati izbjegličku krizu. Za Dnevnik Nove TV javio se sa slovačko-ukrajinske granice.

Prema podacima slovačke policije, u posljednjih šest dana iz Ukrajine je ušlo više od 68.000 ljudi. Podaci UN-a govore da je u posljednja 24 sata Ukrajinu napustilo više od 200.000 ljudi.

Mikić je bio na prijelazu Ubla, preko kojeg je samo u posljednja 24 sata ušlo više od tri tisuće Ukrajinaca.

Od ukupnog broja Ukrajinaca koji su ušli u Slovačku, samo pedesetak ih je zatražilo azil, uglavnom nastavljaju dalje prema zapadu. 

"U daljini možemo vidjeti ukrajinsku granicu i posljednji check-point na kojem stoje ukrajinski vojnici. Nakon što prođu graničnu kontrolu, kao i u Rumunjskoj i Mađarskoj, velik broj volontera dočekuje ljude i prati ih u obližnje kampove", izvijestio je Domagoj Mikić te dodao kako djeca umotana u deke, u pratnji, najčešće majki, napuštaju Ukrajinu. Razgovarao je s nekima od njih koji su se uspjeli probiti do Slovačke, a kazali su kako su čekali i do trideset sati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužne fotografije FOTOGALERIJA Potresni prizori iz Ukrajine: Sa samo nekoliko vrećica i ruksakom ljudi bježe od rata

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna koji mu je cilj? Vojni analitičar objašnjava što Putin namjerava s ogromnim konvojem tenkova: "Počeli su napad s 30 posto snaga, a sad..."

Čim uđu u Slovačku, izbjeglice dobiju prvu pomoć - tople napitke, vodu...Slovačka se, kako je naglasio Mikić, dobro organizirala, vatrogasci ljude već nekih pola sata nkon prelaska granice prevoze u kampove. Pomažu i slovački vojnici.

Europska komisija, kako je naglasio Mikić, da se svim izbjeglicama odobri privremena zaštita koja bi uključivala boravišne dozvole, zapošljavanje i socijalnu skrb. Podrže li europske članice taj prijedog, izbjeglice bi automatski dobile privremenu zaštitu u razdoblju od godine dana, a sve bi to mogle prolongirati do tri godine.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene