Brojni Afganistanci već su krenuli u potragu za boljim životom u državama zapadne Europe. Dok nevladine udruge upozoravaju na premali broj odobrenih azila, ministri unutarnjih poslova EU-a traže hitno rješenje gdje smjestiti one koji su u Afganistanu radili za europske institucije.

Galerija Izbjeglice iz Afganistana - 7 Izbjeglice iz Afganistana - 6 Izbjeglice iz Afganistana - 8 +5 Izbjeglice iz Afganistana - 5

Život u izbjegličkim kampovima u Bosne i Hercegovine brojni Afganistanci žele zamijeniti životom u nekoj od zapadnoeuropskih zemalja. Jedan čovjek koji je pristao na razgovor uz zahtjev da mu ne otkrijemo identitet objašnjava zašto je pobjegao iz rodnog Kabula.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) U bijegu od talibanskog režima: U Hrvatsku stiglo 19 afganistanskih državljana, među njima 10 maloljetnih osoba Sudbina izbjeglih iz Afganistana - 9 Više od 500.000 Afganistanaca napustilo je zemlju: "Dok ne daju odgovor na naše probleme, nećemo se pomaknuti. Tu smo danju i noću"

"Bilo je jako opasno izaći izvan kuće jer sam radio s Nijemcima u ISAF-u i NATO-u“, kazao je novinaru Dnevnika Nove TV Domagoju Mikiću.

No umjesto u Njemačkoj, kaže, zapeo je na hrvatskoj granici koju je pokušao nekoliko puta prijeći. U udruzi Are you Syrius kažu kako su u priči s Afganistancima najveći problem predrasude.

"Netko tko je pobjegao od talibana, a zovu ga samim talibanom jer naravno ova sada situacija koja se događa u Afganistanu nije se desila jučer, nije počela prije tjedan dana, to traje nekoliko godina“, objašnjava Tajana Tadić iz udruge Are you Syrius.

Afganistan je bio i jedna od tema izvanrednog sastanka ministara unutarnjih poslova EU. "Europa mora vrlo brzo i vrlo aktivno raditi da se ne dogodi, a to je jedan novi migrantski val. Kanaliziranje prema krijumčarskim rutama“, kazao je Davor Božinović.

Za udruge je sporan i mali dio odobrenih azila afganistanskim državljanima. "Azil je u Hrvatskoj dobilo znači od 2006. do 2018. manje od pedeset Afganistanaca tu uključujemo azil i supsidijarnu zaštitu“, istaknula je Tadić.

Iz MUP-a brojku potvrđuju i kažu kako je najvažniji razlog tako niskog broja činjenica da i nakon izražene namjere za azilom Afganistanci ne čekajući kraj postupka i dalje nezakonito migriraju. Kao drugi razlog navode da je do unazad nekoliko dana Afganistan bio sigurna zemlja. No ministar Božinović danas najavljuje.

"Hrvatska kao i druge članice EU ima želju preseliti jedan dio, nekih dvadeset osoba koje su radile za europske institucije“.

No zbog složenosti i ozbiljnosti situacije vremena za čekanje i razmišljanje nema baš puno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju