Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Šalju se krivi signali''

Veliki politički sukob u Njemačkoj: "Zahtjev za prihvaćanjem većeg broja izbjeglica je potpuno krivi pristup“

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokršćanska Unija CDU/CSU oštro se u subotu usprotivila prijedlogu kancelarske kandidatkinja stranke Zeleni Annalene Baerbock za prihvaćanjem većeg broja izbjeglica iz Afganistana.

"Zahtjev za prihvaćanjem većeg broja izbjeglica je potpuno krivi pristup“, rekao je Mathias Middelberg, glasnogovornik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU za unutarnjopolitička pitanja.

Pročitajte i ovo Sudbina izbjeglih iz Afganistana - 9 bjelorusija se osvećuje Više od 500.000 Afganistanaca napustilo je zemlju: "Dok ne daju odgovor na naše probleme, nećemo se pomaknuti. Tu smo danju i noću" Slika nije dostupna Provedeno istraživanje Većina Nijemaca odobrava prihvat ranjivih skupina Afganistanaca, protive se i njihovoj deportaciji

On je objasnio da se Njemačka i Europska unija moraju usredotočiti na podršku prihvatu izbjeglica u nekoj od zemalja regije.

"Ovdje se radi o slanju pogrešnih signala kada Zeleni pri svakom sukobu na svijetu odmah traže prihvat svih izbjeglica u Njemačkoj ili Europskoj uniji iako se zna da je spremnost za prihvat izbjeglica u međuvremenu u cijeloj EU prilično ograničena“, rekao je Middelberg.

Demokršćanski političar je ukazao na to da već sada u Njemačkoj više od 12.000 osoba mjesečno podnosi zahtjev za azilom te da gotovo dvije trećine izbjeglica iz Sirije u Njemačkoj živi u potpunosti ili djelomice od državne pomoći.

Middelberg je reagirao na zahtjev dopredsjednice stranke Zeleni i kancelarske kandidatkinje ove stranke na predstojećim izborima da se Njemačka i EU, ali i SAD i Kanada pripreme na prihvat većeg broja afganistanskih izbjeglica kako Europa dolazak izbjeglica ne bi dočekala nespremna kao 2015.

"Mi se moramo pripremiti na to da će zbog dramatične situacije veći broj Afganistanaca napustiti zemlju“, rekla je Baerbock u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk.

Ona je rekla kako Njemačka ne bi trebala čekati dogovor s ostalim zemljama EU-a nego se sa SAD-om i Kanadom dogovoriti oko kontingenata izbjeglica.

Nakon sljedećih parlamentarnih izbora je izgledna i koalicija Unije i Zelenih na saveznoj razini, a jedna od najvećih točaka razmimoilaženja je upravo izbjeglička politika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene