Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlasti srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini u nedjelju su u Donjoj Gradini organizirale posebno obilježavanje obljetnice proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac, rabeći pri tom znanstveno osporenu tvrdnju kako kako je u tom ustaškom logoru ubijeno više od 700 tisuća ljudi.


Komemoraciji u Donjoj Gradini na bosanskohercegovačkoj obali Save, gdje je bilo jedno od mjesta na kojima su ubijani logoraši iz Jasenovca, uz predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika te gotovo sve značajnije entitetske dužnosnike, nazočili su i predsjednik vlade Srbije Mirko Cvetković te izraelski ministar turizma Stas Misezhnikov.

Dodik je u svom govoru u Donjoj Gradini potencirao tvrdnju kako najodgovorniji za zločine u Jasenovcu nikada nisu odgovarali jer je režim u bivšoj Jugoslaviji, po njegovim tvrdnjama, 'minimizirao žrtve i time suučestvovao u zločinu'.

Vezani članci Milorad Dodik Dodik brani Milanovića: ''Postavlja se pitanje o kojem zajedničkom životu oni govore..." Milorad Dodik Nova Dodikova kontroverzna izjava o genocidu u Srebrenici: "Ima podataka da su lijesovi prazni, da u njima nema posmrtnih ostataka"

>> Josipović u Jasenovcu: U našim udžbenicima nije napisana puna istina o II. svj. ratu!

'Srpski narod je narod mira koji je u Drugom svjetskom ratu bio naivan i dozvolio pokolj nad sobom u naivnom uvjerenju da se zločin tih razmjera ne može desiti', izjavio je Dodik.

Izraelski ministar turizma Misezhnikov kazao je pak kako antisemitizam, totalitarizam, nasilje i teror nisu pojave koje su nestale, već ponovo predstavljaju prijeteći mač nad glavom slobodnog svijeta.  'Pouka Drugog svjetskog rata jest da mirotvorni ustupci i slabost u odnosu na takve pojave vode genocidu", kazao je Misezhnikov.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.