Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dodik: RS neće dati suglasnost BiH da prizna Kosovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republika Srpska neće dati suglasnost Federaciji BiH da prizna Kosovo u slučaju da ono jednostrano proglasi neovisnost, izjavio je danas premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

"U slučaju da Kosovo jednostrano proglasi neovisnost, predstavnici RS neće dati suglasnost BiH da donese odluku o priznavanju Kosova kao neovisne države", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Službeni posjet Slavonskom Brodu Milorad Dodik: Nevine žrtve zaslužuju ispriku Slika nije dostupna Previranja u BiH Inzko suspendirao zakon RS, Dodik to neće poštovati

Dodik smatra da se kosovska kriza treba riješiti dogovorom Beograda i Prištine, a ako se to brzo želi riješiti, onda bi trebalo napraviti "neku vrstu podjele Kosova".

Također je rekao da RS nema potrebu za bilo kakvom destabilizacijom i da će sačuvati mir i stabilnost bez obzira na to kakva se donese odluka o statusu Kosova. 

Dodik je rekao da su BiH nametnuli stranci kroz Daytonski mirovni sporazum te da on taj sporazum podržava u smislu uspostave odnosa i institucija.

"Obično se govori da je Daytonski sporazum samo zaustavio rat, a ne govori se da je on u sebi imao ustav kojim je BiH uređena kao zemlja s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Naravno, ima puno problema unutra, a osnovni problem je što neki žele ukinuti RS", istaknuo je.

Ako dođe do zahtjeva za ukidanjem Republike Srpske, o tome će
odlučiti njezini građani na referendumu, rekao je Dodik.

"Mi dobro razumijemo Daytonski sporazum i branimo ga. Dok je
Daytonskog sporazuma mi nemamo ništa protiv BiH, odnosno dok drugi u Bosni i Hercegovini prihvaćaju RS mi nemamo ništa protiv BiH", dodao je.

Međutim, prema njegovim riječima, ovakva BiH je neodrživa jer se hrvatski narod osjeća potpuno marginaliziranim u okviru Federacije BiH. 

"Hrvati trebaju imati svoju federalnu jedinicu", kazao je.

Prema njegovim riječima, svatko tko želi može se vratiti u RS i prijaviti se za pomoć za obnovu svojih kuća, odnosno program obnove koju provodi međunarodna zajednica, ali da se prognani Hrvati u Republiku Srpsku ne vraćaju jer ih se većina desetljećima željela domoći Hrvatske. 

Ustvrdio je da je u RS u skladu sa zakonom o povratu napuštene imovine 99 posto imovine vraćeno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene