Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 15 dana

Djelatnik britanskog konzulata u Hong Kongu pušten iz pritvora u Kini

Prosvjed u Hong Kongu (Foto: AFP)
Prosvjed u Hong Kongu (Foto: AFP) Foto: Afp
Kineski zaposlenik britanskog konzulata u Hong Kongu Simon Cheng Man-Kit pušten je u subotu ujutro iz 15-dnevnog administrativnog pritvora u gradu Shenzhenu u kontinentalnoj Kini, priopćila je shenzhenska policija.

Policija je izdala kratko priopćenje na društvenim mrežama u kojemu se navodi da je Cheng oslobođen kao što je bilo predviđeno te da su njegova prava zaštićena "u skladu sa zakonom".

Pročitajte i ovo Justin Trudeau Bez posljedica Kanadski obavještajci: Kina se već dvaput umiješala u parlamentarne izbore HGSS obučava kineske spasioce - 3 Važna razmjena HGSS obučava kineske spasioce: 'Mogli su birati otići bilo gdje u svijetu, a odabrali su nas''

Chengova obitelj objavila je na Facebooku da se on vratio u Hong Kong.

Ranije ovoga tjedna Britanija je izrazila zabrinutost zbog izvješća u hongkonškim medijima da je njezin konzularni djelatnik nestao u kontinentalnoj Kini te da je možda uhićen.

On je nestao 8. kolovoza tijekom poslovnog puta u kontinentalnu Kinu, izvijestio je list Hong Kong Free Press.

Cheng je stanovnik Hong Konga i studirao je u Tajvanu i Velikoj Britaniji prije povratka u azijsko financijsko središte. Nije poznato posjeduje li diplomatsku putovnicu.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u Pekingu Geng Shuang izjavio je u srijedu da je djelatnik konzulata prekršio kineski zakon o javnoj sigurnosti, no nije išao u detalje.

"On nije britanski državljanin. On je Kinez pa je to unutarnja stvar Kine", dodao je Geng, naglašavajući da se ne radi o "diplomatskom pitanju".

Geng je pozvao Britaniju da se prestane miješati u kineska unutarnja pitanja.

Djelatnik konzulata pritvoren je u vrijeme povećane napetosti između Kine i Velike Britanije zbog prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji, u proteklih nekoliko mjeseci.

Hong Kong su pogodili prosvjedi protiv vlade, a Kina optužuje Britaniju i druge zapadne zemlje da se miješaju u njezina pitanja. Novi prosvjedi najavljeni su za subotu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene