Prosvjed u Hong Kongu (Foto: AFP)
Prosvjed u Hong Kongu (Foto: AFP)

Kineski zaposlenik britanskog konzulata u Hong Kongu Simon Cheng Man-Kit pušten je u subotu ujutro iz 15-dnevnog administrativnog pritvora u gradu Shenzhenu u kontinentalnoj Kini, priopćila je shenzhenska policija.


Policija je izdala kratko priopćenje na društvenim mrežama u kojemu se navodi da je Cheng oslobođen kao što je bilo predviđeno te da su njegova prava zaštićena "u skladu sa zakonom".

Vezani članci Prevrtanje kamiona (Foto: Screenshot/YouTube) Pametnjaković promašio skretanje pa se zaustavio nasred autoceste i izazvao prevrtanje kamiona Prosvjednici u Hong Kongu žestoko se sukobljavaju s policijom (Foto: AFP) - 4 Prosvjednici u Hong Kongu ne poštuju zabranu nošenja maske

Chengova obitelj objavila je na Facebooku da se on vratio u Hong Kong.

Ranije ovoga tjedna Britanija je izrazila zabrinutost zbog izvješća u hongkonškim medijima da je njezin konzularni djelatnik nestao u kontinentalnoj Kini te da je možda uhićen.

On je nestao 8. kolovoza tijekom poslovnog puta u kontinentalnu Kinu, izvijestio je list Hong Kong Free Press.

Cheng je stanovnik Hong Konga i studirao je u Tajvanu i Velikoj Britaniji prije povratka u azijsko financijsko središte. Nije poznato posjeduje li diplomatsku putovnicu.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u Pekingu Geng Shuang izjavio je u srijedu da je djelatnik konzulata prekršio kineski zakon o javnoj sigurnosti, no nije išao u detalje.

"On nije britanski državljanin. On je Kinez pa je to unutarnja stvar Kine", dodao je Geng, naglašavajući da se ne radi o "diplomatskom pitanju".

Geng je pozvao Britaniju da se prestane miješati u kineska unutarnja pitanja.

Djelatnik konzulata pritvoren je u vrijeme povećane napetosti između Kine i Velike Britanije zbog prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji, u proteklih nekoliko mjeseci.

Hong Kong su pogodili prosvjedi protiv vlade, a Kina optužuje Britaniju i druge zapadne zemlje da se miješaju u njezina pitanja. Novi prosvjedi najavljeni su za subotu. (Hina)