Zaposlenik britanskog konzulata u Hong Kongu pritvoren u Shenzhenu (Foto: AFP)
Zaposlenik britanskog konzulata u Hong Kongu pritvoren u Shenzhenu (Foto: AFP)

Kineskom zaposleniku britanskog konzulata u Hong Kongu određeno je 15 dana administrativnog pritvora u gradu Shenzhenu, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu u srijedu.


Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang rekao je da je djelatnik konzulata prekršio kineski zakon o javnoj sigurnosti, no nije išao u detalje.

Vezani članci Prosvjednici u Hong Kongu žestoko se sukobljavaju s policijom (Foto: AFP) - 4 Prosvjednici u Hong Kongu ne poštuju zabranu nošenja maske Prosvjednici u Hong Kongu žestoko se sukobljavaju s policijom (Foto: AFP) - 4 Vrhunac nasilnih prosvjeda u Hong Kongu: Prosvjednici na policiju bacaju molotovljeve koktele, jedna osoba upucana

"On nije britanski državljanin. On je Kinez pa je to unutarnja stvar Kine", dodao je Geng, naglašavajući da se ne radi o "diplomatskom pitanju".

Britanija je objavila da je "iznimno zabrinuta" zbog izvješća da je da je pritvoren djelatnik njezina konzulata.

Geng je pozvao Britaniju da se prestane miješati u kineska unutarnja pitanja. "Britanija je dala seriju pogrešnih izjava o Hong Kongu", naglasio je Geng, pozivajući Britaniju da "prestane raspirivati požar".

Djelatnik konzulata pritvoren je u vrijeme povećane napetosti između Kine i Velike Britanije zbog prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji, u proteklih nekoliko mjeseci.

Hong Kong su pogodili prosvjedi protiv vlade, a Kina optužuje Britaniju i druge zapadne zemlje da se miješaju u njezina pitanja.

Kineski mediji objavili su da je riječ o Simonu Cheng Man-Kitu koji je nestao 8. kolovoza, putujući iz Hong Konga u Shenzhen, objavio je list The Hong Kong Free Press.

Cheng je stanovnik Hong Konga i studirao je u Tajvanu i Velikoj Britaniji prije povratka u azijsko financijsko središte.

Zasad se ne zna je li imao diplomatsku putovnicu. (Hina)