Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na 15 dana

Pritvoren zaposlenik britanskog konzulata u Hong Kongu: ''On je Kinez pa je to unutarnja stvar Kine"

Muškarac u lisičinama (Foto: AFP)
Muškarac u lisičinama (Foto: AFP) Foto: Afp
Kineskom zaposleniku britanskog konzulata u Hong Kongu određeno je 15 dana administrativnog pritvora u gradu Shenzhenu, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu u srijedu.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang rekao je da je djelatnik konzulata prekršio kineski zakon o javnoj sigurnosti, no nije išao u detalje.

Pročitajte i ovo Nakon nereda na Poljudu privedeni navijači - 3 Nakon derbija Epilog nereda u Splitu: Uhićeno 16 navijača, među njima i maloljetnici HGSS obučava kineske spasioce - 3 Važna razmjena HGSS obučava kineske spasioce: 'Mogli su birati otići bilo gdje u svijetu, a odabrali su nas''

"On nije britanski državljanin. On je Kinez pa je to unutarnja stvar Kine", dodao je Geng, naglašavajući da se ne radi o "diplomatskom pitanju".

Britanija je objavila da je "iznimno zabrinuta" zbog izvješća da je da je pritvoren djelatnik njezina konzulata.

Geng je pozvao Britaniju da se prestane miješati u kineska unutarnja pitanja. "Britanija je dala seriju pogrešnih izjava o Hong Kongu", naglasio je Geng, pozivajući Britaniju da "prestane raspirivati požar".

Djelatnik konzulata pritvoren je u vrijeme povećane napetosti između Kine i Velike Britanije zbog prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji, u proteklih nekoliko mjeseci.

Hong Kong su pogodili prosvjedi protiv vlade, a Kina optužuje Britaniju i druge zapadne zemlje da se miješaju u njezina pitanja.

Kineski mediji objavili su da je riječ o Simonu Cheng Man-Kitu koji je nestao 8. kolovoza, putujući iz Hong Konga u Shenzhen, objavio je list The Hong Kong Free Press.

Cheng je stanovnik Hong Konga i studirao je u Tajvanu i Velikoj Britaniji prije povratka u azijsko financijsko središte.

Zasad se ne zna je li imao diplomatsku putovnicu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene