Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prodaja tvrtki

Dionice HPB-a vrijede 958,2 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smjer kojim će ići Hrvatska poštanska banka vlada je odredila pa se na njezinoj prodaji već radi.

Vladajući su odlučili, a ministarstvo financija objavilo da traži kupca za HPB. Svi zainteresirani za 99,13 posto dionica vrijednih oko 958.200.000 kuna, javiti se trebaju do kraja mjeseca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna promjena vlasnika i u sloveniji Hrvatska poštanska banka postala novi vlasnik Sberbanka: "Djelovali smo da zaštitimo interes javnosti i osiguramo financijsku stabilnost" Slika nije dostupna Privatizaciji HPB-a i CO-a Kosor: Ne smije se prodavati preostalo nacionalno blago

>> Primaju se pisma namjere za kupnju HPB-a

HDZ, najveća oporbena stranka, je protiv tog poteza. 'To je ekonomski iracionalno, a društveno štetno, jer se time prodaje financijski suverenitet Hrvatske. Suštinski, to nije ekonomska već ideološka mjera s dugoročnim protunacionalnim posljedicama', rekao je Goran Marić, saborski zastupnik HDZ-a.

Među najvećim protivnicima prodaje banke koja ima 8 posto udjela u Hrvatskom bankarskom tržištu su laburisti. 'Jačanjem HPB-a, strane banke dobile bi značajnu konkurenciju i to je očito razlog i pozadina da se umjesto jačanja ide u prodaju', rekao je početkom kolovoza Dragutin Lesar, saborski zastupnik HL-a.

'Sitno do prodaje' broji i Croatia osiguranje, a Vlada planira zadržati 25 posto plus jednu dionicu. No, još je u srpnju u razgovoru za Dnevnik Nove TV, ministar financija Slavko Linić kritičarima poručio kako se ne radi o rasprodaji državne imovine te kako ti procesi nemaju alternativu: 'Prevelike dugove države Hrvatske koji su prešli 180 milijardi moramo vraćati. Ova vlada kaže da ne možemo dizati poreze, ne možemo ubiti građane ni privredu. A kako moramo vraćati kredite, moramo jednostavno prodati dio imovine.'

Prodajom dionica Croatia osiguranja, država bi, procjenjuje se, zaradila oko 90 milijuna eura. Vlada bi umjesto privatizacije, kaže ekonomist Slavko Kulić, trebala organizirati radno biće naroda, i tako plaćati ono što je država tuđe potrošila. Privatizacija je, upozorava, loš potez.

'Ako se to dogodi, Hrvatska definitivno ulazi u proces autodigestije, samoprobave, mi jedemo stvarnost budućih generacija, a da nitko nije odgovoran za to', rekao je Kulić. Mogući kupci bit će pozvani da do 20. rujna dostave neobvezujuće ponude.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene