Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska nabavila 460 tisuća doza

Diljem svijeta utrošene milijarde dolara za lijek čija je učinkovitost upitna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijarde eura vlade diljem svijeta potrošile su na lijek protiv gripe Tamiflu. U izvještaju Kokran kola-boracije tvrdi se da nije djelotvoran kako se mislilo.

I Hrvatska je kao i druge zemlje zbog opasnosti od pandemije gripe prije pet godina nabavila 460 tisuća doza. Nakon toga lijek se više nije nabavljao. Milijarde su utrošene diljem svijeta za lijek čija je učinkovitost upitna, tvrdi se u analizi neprofitne međunarodne organizacije Kokran kolaboracije. Prema njihovom izvještaju lijek protiv gripe Tamiflu ne djeluje ništa bolje od paracetamola. Odnosno samo malo pomaže kod ublažavanja simptoma.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pandemijski prizor U europsku zemlju vraća se nošenje maski: "Stroga preporuka" nema veze s COVID-om Beba bolesti haraju Gripa je na vrhuncu, velik broj hospitaliziranih zbog RSV-a: "Dojenčadi to pričinjava velike probleme"

'Nema smanjenja bitnih komplikacija, kao što su upala pluća ili hospitalizacija. Također, pokazalo se da lijek ne utječe na prenošenje gripe u toj mjeri da bi bilo neophodno koristiti ga u slučaju pandemije', rekao je Carl Heneghan, autor izvješća, sveučilište u Oxfordu .

Lijek se masovno kupovao zbog predviđanja o pandemiji ptičje i svinjske gripe. Kupila ga je i Hrvatska prije pet godina. Farmaceutski div Roche koji proizvodi lijek, kao i neki drugi stručnjaci, tvrde kako je analiza manjkava i potencijalno može imati ozbiljne posljedice po javno zdravlje.

13 zaraženih gripom otporno na Tamiflu

'Roche potpuno stoji iza podataka koji su dani i pregledani od strane regulatornih agencija koje su odobrile Tamiflu u više od stotinu zemalja diljem svijeta, za liječenje i prevenciju prenošenja gripe', kazao je dr. Daniel Thurley, proizvođač lijeka Roche .

Farmaceutske tvrtke inače ne objavljuju svoje rezultate istraživanja, pa je za ovu analizu borba trajala četiri godine. Farmaceutske tvrtke daju agencijama koje odobravaju lijekove dio podataka, ne sve rezultate istraživanja. Problem je u funkcioniranju cijeloga sustava, smatraju autori studije koji ističu kako im nije namjera prozivati nekog pojedinca ili proizvođača.

'Mislim kako sada možemo reći da nam je dan preoptimističan izvještaj o lijeku. Ne čini većinu onog što nam je rečeno i šteti na načine kojih nismo bili svjesni', smatra dr. Fiona Godlee, urednica British Medical Journala.

Svjetska zdravstvena organizacija koja je kategorizirala Tamiflu kao neophodan lijek, pozdravila je novu studiju i najavila kako će razmotriti njezine zaključke nakon što ih dobiju. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene